Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Pozitív megerősítés
Főoldal
Gondoltad volna?

Pozitív megerősítés

1. Mindannyian szeretjük, ha inkább dicsérnek mint megbüntetnek. Ugyanez igaz a macskádra is. A pozitív megerősítés azt jelenti, hogy adni kell a háziállatodnak valami kellemes vagy finom dolgot, ha valami olyat tesz amit kértél tőle. Mert a dicséret vagy a jutalom ösztönzi arra, hogy a jövőben újra megismételje azt amit kértél tőle, ráadásul ezzel formálhatod is macskád viselkedését. Hatásosabb megtanítani macskádat arra, hogy mit kell tennie, mint arra, hogy mit ne tegyen. A helyes időzítés is lényeges, hogy mikor használjuk a pozitív megerősítést. A jutalomnak vagy a dicséretnek másodperceken belül meg kell történnie, ellenkező esetben a macskád nem hozza kapcsolatba azt a megfelelő tettel. Például tarts néhány darab száraz macskaeledelt a zsebedben; amikor a macskád használja a kaparófát, jutalomként dobj neki egy darabot.

2. Az egyenletesség szintén a tréning egyik fontos eleme. A családban mindenkinek ugyanazokat a kívánt viselkedésformákat kell megjutalmaznia.

3. A macska pozitív megerősítése tartalmazhat táplálékot, simogatást, játékot. Mikor macskád elsőként megtanul egy új viselkedést, pl. a kanapéd helyett a kaparófát használja, nagyon fontos, hogy miközben használja a kaparófát dicsérd meg. Azzal is ráveheted macskádat a kaparófa használatára, ha beszórod a kaparófát macskamentával (persze ha macskád határozottan reagál rá), vagy esetleg egy játékkal amit a kaparófa fölött lóbálsz, így karmolásra készteted. Erőszakkal vagy kényszerítéssel ne próbáld rávenni macskádat a kaparásra, mert ezzel csak félelmet keltesz benne, és kevésbé lesz valószínű, hogy engedelmeskedni fog neked. Fontos az ő szemszögéből nézni a világot.
4. Amint macskád megtanulta a kívánt viselkedést, már csak minden 2-3. alkalommal jutalmazd őt dicsérettel vagy jutalomfalattal, idővel egyre ritkábban, de néha azért meglepheted még macskádat egy kis simogatással.
Büntetés

1. A büntetés lehet szóbeli vagy testi, mellyel azt akarjuk elérni, hogy macskánk ne csináljon olyan viselkedési formákat melyet mi nem szeretnénk, hogy csináljon. Amikor macskád a nemkívánatos viselkedéssel van éppen elfoglalva, akkor kell cselekednünk, mert később már nem fogja összefüggésbe hozni a büntetést a tettével. Más szóval a büntetés teljesen kiszámíthatatlanak fog látszani a macska számára.
2 Mindig tartsuk észben, hogy a macskák sohasem cselekednek rosszakaratból vagy bosszúból és nincsenek nekik rossz erkölcseik. Soha ne használjunk testi büntetést, ami kényelmetlenséggel vagy fájdalommal járhat; azon felül, hogy embertelen. Egy ilyen testi büntetés arra kényszerítheti a macskát, hogy megvédje magát, akár harapással akár karmolással. Például ha nyakbőrénél fogva rázni kezded.
3 Valamint lehet, hogy macskád a büntetést más ösztönzésekkel hozza összefüggésbe, embereket is beleértve, akik jelen vannak akkor, amikor a büntetés történi. Például, ha megbünteted azért mert túl közel ment a babához vagy kisgyerekhez, macskád kapcsolatba hozza a babával a büntetést és agresszívvá, ijesztővé válhat a babával vagy a kisgyerekkel szemben. Ezért a testi büntetés nemcsak a macskára de családtagjaidra nézve is éppúgy ártalmas lehet
4  Ésszerű, hogy az a büntetés amit te adsz a macskádnak erodálhatja a macskád önbizalmát és megijesztheti őt. Ezért a büntetés hatásosabb, amikor nem közvetlenül tőled jön. Például, ha a macskád szereti karmolni a kanapét, különleges kétoldalú ragasztószalaggal ragaszd le a kanapénak azt a részét ahol a macskád leggyakrabban karmolászik. A macskák nem szeretik a ragadós mancsokat. Ezzel a kis csellel a büntetést a kanapéval hozza összefüggésbe nem pedig veled. Ezek a kis trükkök akkor is beválhatnak ha éppen nem vagy otthon. Ráadásul elkedvteleníted macskádat a nemkívánatos viselkedésektől, segítesz neki megérteni, hogy mit is akarsz tőle, hogy mit ne tegyen, ezzel megfelelő vezetést nyújthatsz macskádnak a normális viselkedések elsajátításában.
5 Mivel a macskák sokat szeretnek játszani, játékos társra van szükségük. A játék csökkentheti a nemkívánatos viselkedéseket, másrészt erősíti a köteléket és az életminőséget közted és a macskád között.