Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Lap tetejére
Gondoltad volna?
Életmód
Táplálék, Táplálkozásmód

A repülőmókusok szinte mindent megesznek, amit találnak, csak tápláló legyen. A dió, mogyoró és magvak mellett megrágcsálják a bimbókat, fiatal hajtásokat, puha gyümölcsöket, a zuzmókat és a gombákat is. De elkapják a repülő rovarokat és a pókokat is, sőt a tojásokat és a madárfiókákat sem vetik meg.
Mint a legtöbb éjjeli emlősállatnak, a repülőmókusnak is nagy a szeme, a sötétben is kiválóan lát vele. Ehhez jön még a kifinomult szaglószerv és a hosszú, érzékeny bajuszszálak, ezekkel tapogatja ki táplálékát.
Tápláléka nagyobb hányadát ott helyben elfogyasztja, a diót és a különböző magvakat viszont gyakran összegyűjti és elteszi a szűkösebb téli napokra.

A mókus vésőszerű metszőfogai alkalmasak arra, hogy kemény héjú magvakat törjön fel velük

Az észak-amerikai asszapán magasan, a fakoronák magasságában él, ahol repülőképességét ügyesen kihasználva fától fáig siklik. Ily módon kikerüli a földön rá leselkedő természetes ellenségeit, a sólymok és sasok számára azonban továbbra is könnyű préda marad. Vélhetően ez az oka annak is, hogy ez a mókus kizárólag éjjel jár táplálék után. Így sem kerülheti el viszont a nagytestű baglyokat, melyek fejlett érzékszerveiknek köszönhetően reptükben csapnak le rá.
A mókusok hajnalban visszatérnek faodvaikba, elhagyott harkály vájta vagy más üregekbe, és a nap nagy részét átalusszák. Nyáron minden egyes állat saját pihenőhelyet keres magának, ezzel szemben télen szívesen tömörülnek 20 fős vagy ennél is nagyobb csoportokba, hogy így melengessék egymást. A különösen hideg napokon átmeneti letargiába esnek, és csak arra a rövid időre ébrednek fel, amíg az ősszel elrakott éléstárból falatoznak.

Szaporodás

40 napos vemhesség után a repülőmókusok egy faodúban hozza világra 2-6 kölykét, melyek meglehetősen gyámoltalanok.
Mielőtt még az anya a nagyjából kéthónapos szoptatás után elválasztaná kicsinyeit, tesz velük néhány rövid felfedező utat. Visszahozza a kölyköket, ha leesnek, és megtanítja nekik, hogyan kell elugrani, siklani és landolni. Amikor a kölykök már nagyobbacskák, elkísérik anyjukat éjjeli táplálékgyűjtő körutakra is. Egészen a következő év tavaszáig anyjuk mellett maradnak.       

A repülőmókus 50 métert képes siklórepülésben megtenni, mielőtt újra landolna
Az újszülött repülőmókusok teljesen magatehetetlenül, vakon jönnek a világra.