Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Fajták
A hörcsögök fajtái és változatai
Szíriai aranyhörcsög

A legtöbbféle színváltozatot a szíriai aranyhörcsögben és a Campbell-törpehörcsögben sikerült kitenyészteni. A kínai törpehörcsögnek ennél jóval kevesebb változata van.

Főoldal
Gondoltad volna?

Három fehér színű változat létezik, melynek pigmentáltságuk mértékben különböznek. Az Albínó szemei és fülei rózsaszínűek, a Sötétfülű Fehérek (melyet megtévesztően Feketefülű Albínónak is hívnak) csak a három hónapnál idősebb egyedeken kialakuló sötét fülszínről ismerhetők fel, az ennél fiatalabb egyedek ugyanúgy néznek ki, mint az Albínó példányok. A Feketeszemű Fehéret szemszíne különbözetei meg, fülei azonban rózsaszínűek. A Törtfehér szintén népszerű színváltozat. A törtfehér színű állatok bundájában nem lehetnek fehér színű szőrök, a szőrzetnek egyöntetűnek kell lennie. Az egyes egyedek árnyalata azonban különböző, a sötét barackszínű példányokon például egészen mély árnyalatok kívánatosak. A Rubinszemű Törtfehéret halványabb, rózsaszínes-fehér szőrzete és szemszíne különbözteti meg a Feketeszemű formától. A szemszínbeli különbség legtöbbször csak megfelelő fényviszonyok mellett válik láthatóvá. A rubinvörös szemű egyedek szeme fiatalkorukban világosabb piros. A Piros Szemű Törtfehér példányok az előző két változattól eltérő rózsaszínű füleikről és piros szemükről egyértelműen felismerhetőek. Szőrzetük a sötét barackszínűtől az egészen világos sárgás-fehérig változik.

Fehérek és Törtfehérek
A feketeszemű Törtfehér a legelső változatok egyike volt (1951-ben tenyésztették ki). A fiatalok fülei jóval világosabbak, mint a felnőtteké, és csak koruk előrehaladtával válnak feketéssé.
A legélénkebb színezetű aranyhörcsög a Fahéj, szőrzete gyönyörű narancssárga árnyalatú. Pofafoltjai és hasaalja elefántcsontszínűek, füleik barnásak.
Fekete-fehér Angóra egy hónapos korában. Szőrzete még viszonylag rövid. Ebben a változatban rendkívül nehéz a két szín egyensúlyát megteremteni.
Lap Tetejére

Ennek a fajnak örökké bűvölő szín- és szőrzettípusban fellelhető változatait világszerte tenyésztik. Természetben előforduló típusa Fehérhasú Agutinak nevezhető. Aranyszínű szőrszálainak vége fekete, és két pofáján jellegzetes fekete bajuszsávok futnak végig. Aljszőrzete szürkés. A Sötét Arany fekete szőrvégei jóval hangsúlyosabbak, alapszíne is inkább mélyvörösbe játszik. Ezt a fokozottabb pigmentáltságot a füleken is megfigyelhetjük, melyek inkább feketék, mint szürkék, csakúgy, mint a szemgyűrűk. A Világos Arany változat szőrszálainak hegye nem fekete, az egész bundája jóval fakóbb. Az aranyszínű példányok gondos kiválogatásával tenyésztették ki a Szépiát, melynek szemei feketék, bundája halvány sárgásbarna.

Egyéb halvány színezetű változatok

Számos világos színű változat létezik a Fehéren és a Törtfehéren kívül. A Sárga például Feketeszemű Törtfehérre emlékeztet, bár árnyalata valamivel sötétebb, mint az előbbié. A Mézszínű fülei halványabb színűek, mint a Sárgáé, szemei pedig nem feketék, hanem pirosak. A Szőke Törtfehér szőrzetében a pofán lévő félhold alakú foltokban és a hasaljon elefántcsont színű árnyalatok is megfigyelhetők. Szemei pirosak, orrtájéka narancsszínben játszik. A legélénkebb színű változat a Fahéj, ennek egy ritkább formája az Őzszínű Fahéj, melynek szőrzetében a narancssárga egy pasztell árnyalata figyelhető meg, a világosabb területeken pedig színe leginkább sárgásfehérnek mondható. A rozsdaszínű változat sötétebb, mint a Fahéj, szemei majdnem feketék, színezete pedig barnás narancsszínbe hajlik.

A szíriai aranyhörcsögnek számos szürke színű változata ismert. A Sötétszürke bundája sötét gyöngyházszürke színű. Jellegzetes színezetét fekete fedőszőrzete hangsúlyozza. Pofáján a félholdak feketék csakúgy, mit fülei és szemei. A világosszürke példányok jóval fakóbbak, aljszőrzetük inkább palakéknek mondható, mint szürkének. Fedőszőreik színe vajsárga, szőrhegyeik feketék. Bundájuk összességében ezért szürke színben játszik. Az Ezüstszürke, mint neve is elárulja, ezüstös árnyalatú, szemei és fülei feketék. Fehérrel szegélyezett hasoldala rendkívül világos, a félhold alakú pofafoltjait alkotó szőrszálak hangsúlyosan fekete végűek. A Füstszínű Gyöngy szintén fakó színezetű, szőrszálai enyhén sárgás árnyalatúak. Az Ezüstszürke kivételével ezeknek a színváltozatoknak a fülei és szemei sötétszürkék. A Bézs példányokra a barnás árnyalatú lágy, halványszürke szín jellemző. Szőrszálaik teljes hosszukban egyszínűek. Szemeik feketék, füleik, pofafélholdjaik és nyakörvük sötét bézs színűek. Egyszínű szőrszálak jellemzőek a Lilára is, melynek aljszőrzete meleg, szürkés árnyalatú. Ez utóbbi változat szemei rubinvörösek, fülei piszkos-rózsaszínűek. Az Elefántcsont fajtának piros, illetve fekete színű változatait különböztetjük meg. Az utóbbira jóval sötétebb szőrszín is jellemző. Ennek a két változatnak az alapszíne szürkés-törtfehér.

Szürkék
Következő oldal