Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Gondozás
A hörcsögök gondozása

Bár a hörcsögök kézbevétele viszonylag egyszerű, időbe telik, míg kézhez szoktatjuk kedvencünket, főleg ha új jövevényről van szó. Mindaddig törekedjünk a tenyerünkbe venni az állatkát ahelyett, hogy másképp emelnénk föl, vagy lefognánk, mert a hörcsög, ha fenyegetve érzi magát, gyakran harap. A kézből felajánlott finomságok megkönnyítik az új kedvenccel való barátkozást.

Főoldal
Gondoltad volna?
A képen látható gömb lefoglalja a hörcsögöt, amíg a ketrecét takarítjuk. Negyedóránál tovább azonban ne hagyjuk ebben kedvencünket, és arra is ügyeljünk, hogy ne érje tűző napsugár.
A ketrec takarítása
Játékok és más kiegészítők

 Az összes kis termetű hobbiállat közül a szökött hörcsögök kézre kerítése a legnehezebb feladat. A futóegerektől eltérően, a ketrecből kiszökött hörcsög első dolga, hogy eltűnjön szem elől. Mivel ez általában éjszaka történik, mire fény derül a szökésre, már a ház legtávolabbi részébe is eljuthat. Ezért sokkal biztonságosabb, ha a hörcsögöt olyan szobában tartjuk, melynek ajtaját éjszakára be lehet zárni. Ha már megtörtént a szerencsétlenség, először is a fiókokat és a szekrények mögötti részeket kutassuk át, mivel valószínű, hogy a szökevény valami hasonló zugban tér nappali nyugovóra. Ügyeljünk azonban a bútorok mozgatásakor. Ha az alapos keresés ellenére sem lelünk rá, sötétedéskor beálló csendben füleljünk a neszezésére, amely elárulja hollétét.

Amikor a hörcsög esténként előbújik, gondosan ellenőrizzük a fészkét. Az el nem fogyasztott gyümölcs- és zöldségdarabokat távolítsuk el, mivel ezek gyorsan romlásnak indulhatnak, veszélyeztetve kedvencünk egészségét. A szennyezettebb területeket lehetőleg naponta tisztítsuk (pl. egy kislapát segítségével), hetente egyszer pedig csináljunk nagytakarítást. Mivel a hörcsögök elég takaros kis jószágok, ezt könnyen megtehetjük, hiszen elég az almot egy szemeteszsákba üríteni. Havonta egyszer, kisemlősök számára gyártott fertőtlenítőszert használva, alaposan mossuk ki a ketrec alját. Ügyeljünk arra, nehogy túl forró vizet használjunk, mert deformálódhatnak a ketrec műanyag alkatrészei, és ez lehetetlenné teszi az újbóli összeszerelését.

A rendszeres mozgás különösen fontos a hörcsögök számára. Előszeretettel használják például a mókuskereket. Különféle típusú kerekek kaphatók, bizonyos szerkezetek csak a ketrec falához erősítve állnak meg. Lehetőleg zárt típusú kereket válasszunk, amelybe sem beszorulni, sem abból kipottyanni nem tud kedvencünk. Sajnos ezek a szerkezetek használat közben meglehetősen hangosak, és ezen a hátrányukon nemigen javít az olajozás sem. Éppen ezért fontoljuk meg, hogy a hálószobában akarjuk-e elhelyezni a hörcsögöt. A kerekek különösen kedvelt játékszerei a vemhes nőstényeknek, s bár minden egyed szívesen használja őket, egyesek akár 8 km-t is "letekerhetnek" egy éjszaka!

A szökött hörcsög elfogására épített csapda. Amikor az állatka megpróbálja megszerezni a táplálékot, a léccel együtt a vödörbe fog billeni. Ekkor megfoghatjuk.
Könyvekből rakott lépcsőfokok
Vonalzó vagy más léc
Alomréteg
Csali
A hörcsögök kedvelik a fészkeket, ahová napközben elbújhatnak aludni. A kis ház alakú kuckóktól a képen látható kosárig sokféle megoldás létezik.
Kis szökevények
Lap Tetejére