Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Jellemzők
A hörcsögök általános jellemzői

A hörcsögök az egéralkatú rágcsálókon (Myomorpha alrend) belül az egérfélék (Muridae) egyik családját alkotják. Fajaik kizárólag az Óvilágban élnek, elterjedési területük Európától a Közel-Keleten át egészen Oroszországig és Kínáig tart. A család legnagyobb termetű tagja a nálunk is honos közönséges hörcsög (Cricetus cricetus), amelynek hossza meghaladja a 28 cm-t, súlya pedig elérheti a 0,9 kg-ot. A másik véglet, a törpehörcsögök (Phodopus és Cricetulus nemek), melyeknek számos faja nem nagyobb 6,5 cm-nél és 50 g-nál. A hörcsögök nemét és angol nevüket is a "hamstern" szóból kapták, ami azt jelenti, "összehordani", és jól tükrözi ezen állatok közös jellegzetességét: pofazacskóikba gyűjtik a felszínen talált táplálékot, majd föld alatti üregeikben raktározzák. A hörcsögök természetüknél fogva félénkek, a nap nagy részét járataikba húzódva töltik, és csak sötétedéskor indulnak élelemszerző körútjukra. Ez az életritmus jellemző a háziasított egyedekre is, amelyek a nappali szunyókálással, az éjszakát pedig rágcsálással és más aktív tevékenységekkel töltik. Ez a szokásuk alapozza meg rossz hírnevüket is: ha ugyanis napközben zavarják, felébresztik őket, hajlamosak belekapni a betolakodó ujjaiba. Éles fogaikkal áttudják harapni a csonthéjas termések magházát, és könnyedén elropogtatják a diót és más kemény magvakat is. Táplálkozásukban fontos szerepet játszanak mellső lábaik, melyekkel képesek a táplálékdarabkákat megfogni. Lábacskáik segítségükre vannak tisztálkodás közben is, gyakran láthatjuk kedvenceinket nagy igyekezettel mosakodni. Más éjszakai életmódú rágcsálókhoz hasonlóan a hörcsögök is inkább hallásukra és szaglásukra, mintsem látásukra támaszkodnak. Hosszú bajuszszálaik segítségével állapítják meg, hogy keresztülférjenek-e az előttük levő nyíláson, hiszen gyakrabban a föld alá bújást választják, csak ritkán menekülnek a felszínen. Mivel nincsen farkuk, elég ügyetlenül másznak és egyensúlyoznak.

Főoldal
Gondoltad volna?
A hörcsögök ösztönösen szeretnek elbújni, hiszen a természetben csak így tudnak védekezni a ragadozók ellen. Amint a képen látjuk, meglepően kis helyre is beférnek.
Magányos rágcsálók

A hörcsögök rendkívül szapora állatok, de élettartalmuk rövid. Átlagosan 3 évig élnek. Ezért is nagyon fontos, hogy kedvencünk minél fiatalabb - úgy 3-4 hetes - legyen, amikor hazavisszük. Ennyi idős korában megszelídíteni is sokkal könnyebb. Ha olyan állatot szeretnénk, amelyek békésen élnek egymás között, a hörcsögök nem jelentik éppen a legszerencsésebb választást. A legtöbb rágcsálóval ellentétben ugyanis kifejezetten magányos természetűek, így a kicsiknek elválasztás után azonnal elkülönített elhelyezést kell biztosítani. Még a pároztatásra szánt egyedeket is csak állandó felügyelet mellett eresszük össze, mert az állatok rendkívül agresszívnak bizonyulhatnak, és állandóan verekedni fognak, míg együtt vannak. A törpehörcsögök általában nyugodtabb jószágok, így együtt tarthatók elválasztás után is, de váratlan verekedések közöttük is gyakran kitörhetnek.    

A kínai törpehörcsögöknek, a többi hörcsögfajjal ellentétben, hosszú farkuk van.
A farok hiánya miatt a hörcsögök a föld felszínétől elemelkedve nagyon nehezen tudnak egyensúlyozni.