Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Tenyésztés
A hörcsögök tenyésztése

A hörcsögök szaporításának legjellemzőbb vonása a rendkívüli egyszerűség. Ezek az állatkák nemcsak gyorsan válnak ivaréretté, de a vemhességi idő is nagyon rövid, az alom pedig nagyszámú, gyorsan növekvő kölykökből áll. A szíriai aranyhörcsög vemhessége például mindössze 16 napig tart, és a nősténynek akár 14 kicsinye is születhet, évente legfeljebb 10 alkalommal. Bizonyos, szaporítással kapcsolatos óvintézkedésekre azért szükség van, hogy elkerüljük az állatok sérülését. - ezek főleg a hímek védelmét szolgálják, amelyek valamivel kisebbek, mint a nőstények. A hörcsögök ivarát viszonylag könnyen megállapíthatjuk. Oldalról nézve a hímek faroktöve lépcsőszerű, a nőstényeké pedig gömbölyded. Az ivar- és végbélnyílás elhelyezkedése pedig tévedhetetlenül árulkodik a példány neméről: a nőstényeken ezek sokkal közelebb vannak egymáshoz, mint a hímeken.

A hím hörcsög ivarnyílása és végbélnyílása távolabb van egymástól, hátsó fele pedig megnyúltabb, és jól láthatóan dudorodnak rajta a herék.
Hím
Nőstény
Főoldal
Gondoltad volna?

A szíriai aranyhörcsögök peteérési ciklusa általában 4-7 napig tart. Arról, hogy a nőstény fogamzóképes állapotban van, úgy bizonyosodhatunk meg, hogy megérintjük a háta ágyéki szakaszát. Ha ilyenkor mereven megáll, farkát pedig feltartja, készen áll a párzásra. A pároztatás előkészítésekor nagyon fontos, hogy mindig a nőstényt helyezzük a hím ketrecébe ahelyett, hogy a kisebb termetű hímet helyeznénk leendő párja felségterületére. Ha a nőstény valóban fogékony, a párzás fél órán belül megtörténik, ezt követően minél hamarabb helyezzük a hímet vissza saját ketrecébe. Törpehörcsögök esetében hosszabb időn keresztül - is együtt hagyhatjuk a párt, amennyiben úgy találjuk, hogy nem civakodnak. Néhány nappal ellés előtt a nősténynek több alomra lesz szüksége, hogy megnagyobbítsa fészkét. Ebben az állapotban legjobb, ha el tudjuk őt helyezni egy műanyag vagy üveg terráriumba, mert így megelőzhetjük, hogy a kicsik a rácsok közé szoruljanak. Az újszülöttek vakon és teljesen tehetetlenül jönnek a világra. Az első napokban semmiképpen se zavarjuk az anyát, ne próbáljuk megnézni a kicsiket, mert a felzaklatott nőstény meg is támadhatja, sőt akár meg is eheti utódait. Ne ijedjünk meg, ha esetleg az anya a szájába veszi kölykét, mivel kicsinyeit csak így tudja elszállítani az egyik helyről a másikra. Bár ez erőszakos cselekedetnek tűnhet, mégsem okoz sérülést a kölyköknek. A hörcsögök éles fogaikkal rendkívül óvatosan is tudnak bánni.  A kicsinyek szőre kb. 5 napos korában kezd kiütközni, és nem sokkal ezután már szilárd táplálékot is fogyasztanak a fészekben. Anyjuk mintegy 3 hetes korukig szoptatja őket, ekkora válnak teljesen önállóvá. Ezután már ne tartsuk együtt a családtagokat.

Szaporodási ciklus és ellés
A kishörcsögök gyorsan nőnek. A képen látható kicsik már 2 hetesek. Szemük kinyílt, és színezetük is kialakult.
A hörcsögök fiatal korukban a leginkább társasak. Hogy megőrízzék testük melegét, ilyen összegömbölyödött helyzetben alszanak.
Lap Tetejére