Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Csincsillák betegségei
Főoldal
Gondoltad volna?
A csincsillák betegségei
A hempergés és a képen látható testhelyzet gyakran a felfúvódás jelzője lehet. Ebben az esetben kérjük állatorvos segítségét.
Fogazat

A csincsillák gyönyörű bundája csapzottá, csúnyává válhat a nem megfelelő táplálás vagy durva bánásmód következtében. Gyakran megtörténik, hogy a saját szőrüket rágcsálják. Ez előfordulhat akkor is, ha két állatot tartunk együtt, de néha egy állat esetén is. A szőrrágás főleg a testoldalakra és a vállakra irányul, itt jól látható a szőrzet károsodása, és előtűnik a gyapjúszőrzet is. A szőrrágás okának meghatározása nehéz, de mivel bizonyos vérvonalakban gyakoribb, valószínű, hogy genetikai eredete is van ennek a viselkedésnek. Környezeti hatások szintén közrejátszhatnak, így a szőrrágás nagyobb eséllyel fordul elő tömeges tartás esetén, vagy nagy melegben. Ugyanezt a viselkedést eredményezhetik belső szervi bajok, így májbetegségek is, de akár táplálkozási rendellenességek, azaz rosthiány is. Mint a fentiektől is kitűnik, rendkívül nehéz a pontos ok felderítése, ezért mindenképpen kérjük olyan állatorvos tanácsát, aki csincsillák kezelésében jártas. Ha sikerült az okot meghatározni és megszüntetni, a következő vedlés után teljes pompájában nőhet ki az új szőrzet. A sűrű bunda további speciális problémákat is rejt magában. Előfordulhat például, hogy a párosodást követően a hím pénisze körül szőrgyűrű alakul ki, ilyenkor fokozott odafigyelésre van szükség. Ha a szőrgyűrű kialakulását gyanítjuk, keressük fel az állatorvost, semmiképpen ne próbáljuk a gyűrűt magunk eltávolítani, mert könnyen sérüléseket okozhatunk.

Rendkívül fontos, hogy rendszeres ellenőrzések során győződjünk meg róla, kedvenceink fogai nincsenek túlnőve. A metszőfogak a leggyorsabb növekedésűek - évente több mint 7,5 cm-t is nőhetnek. Ha a fogak túl hosszúak, az állat nem lesz képes rendesen táplálkozni, és hamar romlik fizikai állapota. Nyáltermelése fokozódik, ez láthatóvá válik a száj környéki szőrzeten is. Ilyen esetekben állatorvos segítségét kell kérnünk, aki az alapos vizsgálathoz valószínűleg elaltatja kedvencünket, a fogakat pedig a szükséges mértékben levágja vagy megreszeli. Ha megfelelő rágcsálnivalót biztosítunk kedvencünk számára, ez nem fog többet előfordulni. Mivel a rendellenesség örökölhető is, az ilyen állatokat vonjuk ki a tenyésztési programból.

A farok szőrzetének hullása verekedés vagy durva bánásmód következménye lehet.
A gyakori vakaródzás következtében a fülek megduzzadhatnak.
Fertőzés következtében szemgyulladás alakulhat ki.
A nyáladzás fogászati rendellenességre utal.
A felpuffadt has és a nehezített légzés felfúvódást jelez
A lábak egy esés következtében eltörhetnek
Táplálkozási rendellenességek

A csincsillák táplálékigénye különleges, és étrendjük bármilyen megváltoztatása veszélyes emésztési rendellenességeket eredményezhet. A mesterségesen táplált kölykök esetében viszonylag gyakori a felfúvódás. Ez az állapot elég kellemetlen az egyed számára, ezért haladéktalanul keressük fel az állatorvost. A tejpótlék felhígításával elejét vehetjük a betegség visszatérésének. A nem megfelelő eleség szintén felfúvódást okozhat, mely súlyos következményekkel járhat. A mogyoró és más olajos magvak, pl. a napraforgó rövid időn belül májkárosodást okozhatnak, mivel zsír rakódik le ebben a szervben. A csincsillák hasmenésének okát szinte lehetetlen azonnal és pontosan meghatározni, viszont gyors beavatkozásra van szükség. Az állatorvos ezért elsősorban folyadékterápiát ír elő, mely legalább a hasmenéssel együtt járó kiszáradást megakadályozza. A későbbiekben laboratóriumi tesztek során fény derülhet a hasmenés okára, és legfőképp arra, hogy a káros mikrobák idézték-e elő a betegséget. Kihűtött, jól megpirított kenyér segíthet a hasonló emésztési zavarokon, annak ellenére, hogy ezután gyakran székrekedés követi a hasmenést. Módjával etetett zöldségfélék szintén jótékony hatással lehetnek a bélműködésre.