Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Elehelyezés
Főoldal
Gondoltad volna?
A csincsillák elhelyezése
Nemcsak kuckóra, de más búvóhelyekre is szüksége van a csincsilláknak. Akár egy virágcserép akár egy agyagból készült cső is megteszi.
Mászóágak

A csincsillák elhelyezésekor inkább magas ketrecben gondolkodjunk, nemcsak azért, mert ezek az állatok valamivel nagyobb méretűek, mint a többi hobbiból tartott rágcsáló, hanem azért is, mert szeretnek mászni. Ezért leginkább egy polcot biztosítsunk számukra, ahová felkapaszkodhatnak. Ez készüljön fából - annak ellenére, hogy így időről időre cserélnünk kell az elrágcsált darabokat. Éppen a rágás miatt kizárólag kezeletlen faanyagot használjunk, nehogy festékanyag vagy tartósítószer kerüljön kedvencünk szervezetébe. A juhar jó választás lehet, de kerüljük a fenyőféléket, mert ezek mérgezőek is lehetnek. A polcot biztonságosan rögzítsük, nehogy leszakadjon. A csincsillák számára készült ketrecek a polcokkal együtt vásárolhatjuk meg. A csincsillaketrec legalább 60 cm magas legyen. Hossza és szélessége lehet kevesebb is, de próbáljunk akkorát venni, amekkorát csak lehet. Lakáson belüli elhelyezésre gyártott madárröpdében is tarthatjuk csincsilláinkat, ebben az esetben azonban ki kell cserélnünk a műanyag tálcát. A lerágcsált és lenyelt műanyag darabok végzetes következményekkel járhatnak számukra. A fémtálcás megoldás sokkal biztonságosabb, itt azonban arra kell ügyelni, nehogy olyan kiálló, éles vagy hegyes részei legyenek, melyek sérülést okozhatnak. A beltéri röpdék esetében fontos szempont lehet az ajtóméret is, hiszen ezen keresztül könnyen hozzá kell férnünk a csincsillákhoz, márpedig a röpdék nyílásai általában igen kis méretűek. Fontos, hogy kis kuckót is biztosítsunk kedvenceink számára, ahol aludhatnak. Megteszi egy fészekláda is, amelyet a polcra, vagy annak közelébe helyezünk. Legjobb, ha az láda 50 cm hosszú, 25 cm széles és 25 cm magas - ez azonban gyakran túl nagynak bizonyul magához a ketrechez képest. A bejárat legyen mintegy 15 cm átmérőjű.

Nem permetezett, nem mérgező fafajok vastagabb ágait tegyük a ketrecbe ebből a célból. Csincsilláink fogaik épen tartása végett szívesen rágcsálják is az ágakat, különösen kedvelik a friss hajtásokat, rügyeket. Az ágakat erősen rögzítsük, de olyan helyzetbe, ami nem akadályozza túlságosan az állatok szabad mozgását. A nagy térfogatú ketreceket azért is ajánljuk, mert így a berendezési tárgyak elhelyezése után is marad elegendő hely arra, hogy ezek a fürge kis állatok kiélhessék mozgásigényüket. Ennek főként akkor van jelentősége, ha nincs lehetőségünk rendszeresen kiengedni őket.

Más kisállatok számára gyártott ketrecek alkalmatlanok a csincsillák elhelyezésére, nemcsak méretük, de kivitelezésük miatt is. A képen egy csincsillák számára készített ketrecet láthatunk.