Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Gondozás
Főoldal
Gondoltad volna?
A csincsillák gondozása
Porfürdőző csincsilla. A fürdő speciális port tartalmaz (balra), amely a szőrzet megfelelő minőségét biztosítja. Ügyeljünk, hogy a fürdő elég nagy legyen ahhoz, hogy a csincsillánk meghempereghessen benne.
A csincsillák ápolása

A csincsillák szőrzetének jó állapotban tartásához rendkívül fontos a rendszeres porfürdő. Vásárolhatunk direkt erre a célra gyártott tálcákat, de megteszi bármilyen tál vagy doboz is, mely elég nagy ahhoz, hogy az állat egész teste beleférjen. A fürdőt ne töltsük fel teljesen, és semmiképpen ne homokot, hanem speciális - vulkáni hamuhoz hasonló - csincsillafürdőt használjunk. Ez rendkívül hasonlít ahhoz, amit a csincsillák természetes környezetükben használnak. A fürdőt csakúgy, mint más, csincsillák számára gyártott eszközöket, nagyobb kisállat-kereskedésekben szerezhetjük be. A port kb. 5 cm vastagságban töltsük a tartóba, s mintegy 5 percig hagyjuk a csincsillát fürdeni - ennyi időbe telik, hogy a zsírt eltávolítsa szőrzetéről. Általában 2 naponta hagyjuk állatainkat porfürdőzni, bár melegebb időben akár naponta is betehetjük a fürdőjüket. Könnyen eldönthetjük, mikor jött el a porfürdő ideje: a szőrzet ilyenkor zsírosabb, könnyebben elválik, vagy éppen sokkal jobban simul az állat testéhez, mint rendesen. A túl gyakori fürdetés is káros lehet, mivel a por kiszárítja bőrüket, és viszketést okoz. Ha csincsilláink túl gyakran vakaróznak, akkor ne engedjük őket gyakran fürdeni. Ez remélhetőleg hamarosan javít állapotukon. Bár a felnőtt egyedek ösztönösen tudják, hogyan használják a porfürdőt, a fiatalok kezdetben bátorításra szorulnak.

A csincsilla bundájának átlagosan hetente kétszer van szüksége gondozásra, ehhez viszont meg kell fogni az állatot. A szőrápoláshoz speciális fésűre van szükségünk. A fésülést kezdjük az állat hátsó fertályán, és addig folytassuk, míg teljesen sima nem lesz. A szőrápolás fellazítja a szőrszálakat, így fürdőzéskor a por könnyebben a bőrig hatol. A rendszeres szőrápolás különösen vedlés idején fontos. Ez kb. 3 havonta történik. Vedléskor az új szőrzet hamar láthatóvá válik a régi bundán keresztül. A két szőrgeneráció általában élesen elkülönül egymástól. Az új és a régi bunda határát "priming line"-nak hívjuk - a kifejezés a prémkereskedőktől származik, hiszen kereskedelmi szempontból a szőrme akkor a legjobb minőségű, ha a vonal a faroktőhöz ér.

A csincsillák kézbefogásakor egyik kezünkkel tartsuk meg testsúlyát, a másikkal pedig úgy fogjuk, hogy ne tudja kiszabadítani magát.