Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Csincsillák etetése
Főoldal
Gondoltad volna?
A csincsillák etetése
Az alfalfa-kockák (jobbra) a csincsillák szénaigényének kielégítésére adják. Csakúgy, mint a száraztápot, ezt is nehéz kerámiatálban adjuk. A csincsillák táplálékának alapját speciálisan, a számukra gyártott száraztáp képezi (balra).
Egyéb eleségek

Mivel a csincsillák természetes élőhelye táplálékban szegény, a fogságban tartott példányokat magas rosttartalmú, de kis mennyiségű táplálékkal kell ellátnunk. Kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, mely rendkívül gondosan kell megválogatnunk. Étrendjük eléggé egyhangúnak tűnhet, de a megszokott arányoktól való bármilyen eltérés súlyos emésztési rendellenességeket, akár halált is okozhat. Ha jó egészségben akarjuk tartani állatinkat, speciálisan a számukra készített száraztáppal etessük őket. Ezt kisállat-kereskedésekben vagy postai megrendelés útján a gyártótól szerezhetjük be. A száraztápokat szárított fűből és más összetevőből készítik, és a csincsilla tápanyagigényeinek megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák. Bár gazdaságosabb, ha nagy mennyiségben vásároljuk a száraztápot, semmiképpen ne használjuk azokat a szavatossági idő lejárta után, hiszen vitamintartalmuk addigra lecsökken. Elveszítik tápanyagtartalmukat akkor is, ha benedvesednek, ezért fontos hogy szárazon tartsuk az eleséget. A száraztáppal való etetés költségesnek tűnhet, a csincsillák azonban kis mennyiséggel is beérik: naponta átlagosan 36 grammot fogyasztanak, ez kb. 1-2 evőkanálnyi száraztápnak felel meg. Mindezzel együtt nem árt ellenőrizni a csomagoláson feltüntetett adagolási javaslatot, hogy valóban a helyes mennyiséget etessük.

A csincsilla étrendjének másik fő összetevője a kiváló minőségű széna. Rendkívül fontos, hogy ez se penészes, se poros ne legyen, illetve ne szennyezzék be más rágcsálók, pl. egerek. Megfelelő minőségű szénát beszerezhetünk a kisállatboltokban, a szénával teli zsákokat felhasználásig száraz helyen tároljuk. Óvakodjunk az olcsón kínált szénától. A spórolás egyetlen módja, ha egész bálát veszünk, ennek a tárolásához azonban megfelelő helyre van szükség. A szénát ne hagyjuk az alommal keveredni, hagyjuk inkább külön tálban, vagy rácson. Vásárolhatunk keményre összenyomott, kocka alakra préselt szénaporciókat is, melyeken a csincsillák kedvükre koptathatják fogaikat. Szigorúan kis mennyiségbe adott zöld táplálék szintén jó hatással lehet a csincsillák emésztésére. Friss zöldféléket inkább rendszeresen, mint alkalmanként nagy adagokban etessünk, mert ez utóbbi elkerülhetetlenül emésztési rendellenességekhez vezet. Az egészséges csincsillák ürüléke rendkívül kemény és száraz bogyó. Ennek bármilyen megváltozása hasmenésre utaló jel, amit minden esetben állatorvossal vizsgáltassunk meg. A többi kisállat etetésére gyártott rágcsálnivalókat és finomságokat csincsillák számára nem ajánljuk. Sajnos a csincsillák rendkívül könnyen rászoknak a napraforgómagvakra vagy a mogyoróra. Ezek az eleségek jóval magasabb zsírtartalmúak, mint a csincsillák természetes környezetében fogyasztott táplálék, így anyagcseréjük ezekkel nem tud megbirkózni. Az ilyesfajta magvak etetése májkárosodást, testtömegcsökkenést és pusztulást okoz.

A csincsillák képesek a nagyobb táplálékdarabokat mellső lábaik között fogva elrágcsálni. Kis mennyiségben nyugodtan adhatunk csincsillánknak zöldségeket, de gyümölcsöt ne etessünk velük.
Vízigény

A vadon élő csincsillák csak kismennyiségű vizet isznak, vízigényüket inkább táplálékuk nedvességtartalmával, illetve a reggeli harmat nyalogatásával elégítik ki. A fogságban tartott csincsillák számára azonban állandóan biztosítsunk friss ivóvizet. Ehhez használjunk rozsdamentes acélból készült kifolyócsövű önitatót. Praktikus, ha ezt valamilyen védőpajzs mögé rejtjük, nehogy a csincsillák éles fogaikkal kilyukasszák a műanyag tartályt. Az önitatót kényelmes magasságban, biztonságosan rögzítsük.