Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Tenyésztés
Főoldal
Gondoltad volna?
A csincsillák tenyésztése
A fiatal csincsillák nemét elég nehéz megállapítani. A nőstény húgycsöve ugyanis kissé kitüremkedve végződik, így könnyen összetéveszthető a pénisszel. A húgycső nyílása és a végbélnyílás közötti távolság a nőstény csincsillák esetében jóval kisebb, a kifejlett csincsillákon kb. 12 mm.
Vemhesség és ellés

A csincsillák kb. 7 hónapos korukban kezdenek el szaporodni. Ha a pár egyidős, ritkán fordul elő közöttük bármilyen konfliktus, de egy idősebb, ivarérett hím esetleg megtámadhatja a fiatal, közeledésére nem kellőképpen reagáló nőstényt. A leendő pár tagjai kb. egy hétig szomszédos ketrecbe tartsuk, ezután a hímet helyezzük a nőstény ketrecébe. Remélhetőleg a kezdeti kölcsönös szaglászás után hamar elfogadják egymást. Mindazonáltal biztosabb, ha még a közelből figyeljük őket egy darabig, nehogy civakodni kezdjenek. Civódásuk lehet játékos is, amit könnyen megkülönböztethetünk egy komolyabb összecsapástól. Az utóbbi esetben ugyanis a nőstény vizeletet fröcsköl társára. Ha ez történik, inkább vegyük ki a hímet. Hogy az esetleges harapásokat elkerüljük, viseljünk vastag bőrkesztyűt. Újabb egyheti szoktatás után próbáljuk újból összeereszteni őket. Ha nyugodt körülményeket biztosítunk, valószínűleg elfogadják egymást. Viszonylag egyszerű megállapítani, hogy a nőstény készen áll-e a párzásra vagy sem, mert fogékony állapotában hüvelynyílása rés alakúból oválissá válik. A párosodás általában éjszaka történik, így nem sok esélyünk van, hogy szemtanúi legyünk az eseménynek. Bekövetkeztéről azonban bizonyságot szerezhetünk, ha a nőstény ketrecében fehér, viaszserű dugókat találunk.

A párt a vemhesség alatt nyugodtan tarthatjuk együtt, de jobb, ha közvetlenül az ellés előtt a hímet eltávolítjuk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy közvetlenül az ellés után a nőstény újra vemhesüljön. A vemhesség általában 111 napig tart, és a vége felé közeledve a nősténynek jóval több táplálékra van szüksége. Hasa csak a vemhesség utolsó negyedében indul növekedésnek. Ebben az időszakban lehetőleg minél kevesebbet háborgassuk, csak akkor vegyük kézbe, ha szükséges, nehogy kárt okozzunk a magzatokban. Teljesen természetes, hogy közvetlenül az ellés előtt a nőstény elveszíti étvágyát, és az oldalán fekve alszik. Ebben az időszakban már porfürdőzni se engedjük, mert ez hüvelyi fertőzést eredményezhet. A rendkívül fejlett utódok általában éjszaka jönnek világra, leggyakrabban 2-3 óra leforgása alatt. A nőstény felegyenesedett testhelyzetben szopatja kölykeit, amelyek egy órával a születésük után táplálkoznak először. 6-8 hetes korukban már el lehet választani őket anyjuktól. Ebben az időszakban a túlzott mennyiségű táplálék különösen veszélyes lehet, és még a szükségesnél több száraz táplálék is hasmenést okozhat. Kb. 5 hónapos korukig a kifejlett egyedek számára ajánlott mennyiség felét biztosítsuk számukra mind száraztápból, mind szénából. A 6. hónap folyamán fokozatosan szoktassuk őket a felnőtt adag elfogyasztásához.

Szoptató csincsilla. Nagyobb alom esetén a testvérek között gyakoriak lehetnek a tejért folytatott civódások.
Hím
Nőstény