Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Elehelyezés
Főoldal
Gondoltad volna?
Az egerek és patkányok elhelyezése

A kisállat-kereskedésekben számos különböző típusú ketrec kapható e kisrágcsálók számára, de megteszi egy átalakított akvárium is. Ha mégis ketrecet választunk, legyen az inkább 2 vagy 3 emeletes, hiszen ebben több lehetősége van az állatnak a mászásra. Ha akváriumban tartjuk kedvenceinket, különféle, mászásra alkalmas berendezéssel láthatjuk el őket. A ketrec kiválasztásánál ügyeljünk arra is, hogy a rácsok vízszintesek legyenek, ne pedig függőlegesek, hisz ez utóbbi lehetetlenné teszi a testedzést. A többszintes ketrecekben az egyes szintek között létra biztosítja a közlekedést. A könnyű tisztíthatóság különösen fontos, amikor patkányok vagy egerek számára választunk ketrecet, mivel ezeknek a rágcsálóknak elég kellemetlen szaguk van. A műanyag tálca erősített, epoxigyantával bevont rácsos felsőrészű ketrecek a legpraktikusabbak a számukra, mivel ezeket rendkívül könnyű tisztítani. Érdemes beruházni egy műanyag szállítódobozra is, mely nem marad kihasználatlanuk, hiszen a ketrec tisztítása idején ide zárhatjuk kedvenceinket. Ellenőrizze, hogy a ketrec alsó és felső része biztosan rögzül-e egymáshoz. Ha ez műanyag kapcsokkal történik, derítse ki, hogy ezeket lehet-e külön vásárolni, hiszen hamar elfáradhatnak, és nem töltik be többé szerepüket. Az ajtók záródása is nagyon fontos szempont, hiszen ezek a rágcsálók nem csak jól másznak, természetük szerint is szívesen préselik keresztül magukat rosszul záródó ajtókon. Éppen ezért praktikus lehet, ha kis reteszekkel erősítjük meg az ajtókat.

Ez az emeletes ketrec számos lehetőséget biztosít a mászásra. Ez egy egerknek készült változat, a patkányoknak ennél tágasabb helyre van szükségük.
Mind az egerek, mind a patkányok szeretnek játszani, de a fából készült játékok nemcsak vizelettel szennyeződnek, hanem az állatok meg is rágcsálják.
A ketrec berendezése

  Bár mind a patkányok, mind az egerek kíváncsi természetűek és játékosak, ne tegyünk a ketrecükbe rácsos mókuskereket, mert könnyen beleakadhat a farkuk. A boltokban mára-már nagyon sok méretben találhatunk mókuskerekeket, próbáljunk megfelelő méretet választani kisállataink számára. Az alomtálca éppen megfelelő, hogy az állatok itt készítsék el fészküket, amelyhez biztosítsunk számukra megfelelő fészekanyagot. Lehetőleg ne tegyünk a fészekbe fából készült kuckót, hiszen ha ez vizelettel itatódik át, többé nem fogunk megszabadulni az átható szagtól, bármilyen gyakran is tisztítjuk a ketrecet. Az alom minősége nagyon fontos, mert mind az egerek, mind a patkányok érzékenyek légúti fertőzésekre vagy szemgyulladásra. Éppen ezért soha ne használjunk finom fűrészport, hanem inkább a kisállat-kereskedésekben kapható forgácsot. Bár ezt évek óta használják jó nedvkötő képessége miatt is, nemrégiben kétségek merültek fel esetleges toxicitását illetően. A boróka- és fenyőforgács jellegzetes illatát a bennük lévő vegyületek (ún. aromás szénhidrogének) adják. Ezek a vegyületek belélegzés után a vérbe kerülnek, majd a véráram útján a májba jutnak. Mivel a máj végzi a szervezet méregtelenítését, e vegyületek is itt bomlanak le. Hosszabb időn keresztül az állandó igénybevétel az állatok májának megnagyobbodását okozza, valamint káros hatással lehet a rágcsálók immunrendszerére is.

Jó nedvességmegkötő képessége miatt leggyakrabban forgáccsal almoznak az egerek és patkányok ketrecében. Egy újabb lehetőség a kukoricacsutkából (jobbra), illetve az újrahasznosított papírból készült alom.