Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Tenyésztés
Főoldal
Gondoltad volna?
Az egerek és patkányok tenyésztése

Rendkívüli szaporaságuk miatt csak kellő körültekintéssel pároztassuk őket. Mielőtt megszületnek az utódok, gondoskodjunk számukra megfelelő elhelyezésről. Ha nem szeretnénk szaporulatot, gondosan, egynemű állatokból válogassuk össze állományunkat. Ha különböző nemű állatokat akarunk együtt tartani, nyolchetes korában sterilizálhatjuk a hímeket. Ennél korábban már ivarérett, tehát addig semmiképpen se eresszük össze a nősténnyel, csak a műtét után. Ha azonban szaporítani szeretnénk a patkányokat, nyolchetes koruknál hamarabb ne fogjuk őket tenyésztésbe - az egereknél ez már héthetes koruktól megtehetjük. Ezeknek a kis rágcsálóknak a szaporítása egyáltalán nem nehéz, bár praktikusabb őket elkülönítve, egy csak erre használt ketrecben pároztatni. Ezzel kivédhetjük, hogy a hím csapatban lévő összes nőstényt megtermékenyítse. Mind az egerek, mind a patkányok peteérési ciklusa rendkívül rövid, mindössze öt nap, a párosodás pedig rendszerint éjjel történik. A kicsinyek születése előtt körülbelül egy héttel érdemes a hímet eltávolítani a nőstény ketrecéből, máskülönben az ellés után a nőstény azonnal újra vemhesülhet.

Az egerek és patkányok ivarának megállapítása viszonylag könnyű. Mindkét fajnál jellemző, hogy a végbélnyílás és az ivarnyílás közötti távolság a hímeknél jóval nagyobb, mint a nőstényeknél. A herezacskó csak az ivarérett hímeknél válik láthatóvá.
A fiatal egerek és patkányok gyorsan fejlődnek. Ezek a Berkshire-patkányok mindössze egyhetesek, de színezetük már már ilyenkor is megállapítható.
Újszülött egerek és patkányok

Ne háborgassuk a fészket, miután a kicsinyek világra jöttek. Az újszülöttek teljesen tehetetlenek - csupaszok és süketek, szemrésük zárt-, de rohamosan fejlődnek. Az anyáknak több vízre és táplálékra van szüksége ebben az időszakban, hogy kielégíthesse folyamatosan növekvő kicsinyei tápanyagszükségletét. A fiatal patkányok szőrzete tíznapos korukban kezd kiütközni, szemeik pedig a rákövetkező héten nyílnak ki. Ezután már kimerészkednek a fészekből - ha túl messzire kalandoznak, anyjuk úgyis visszaviszi őket. Az újszülött egerek hasonló ütemben fejlődnek, és - a patkányokhoz hasonlóan - három-négy hetes korukban kezdenek önállósodni. A vemhes egereket érdemes műanyag vagy üvegterráriumba helyezni, mert apró kicsinyeik könnyen kicsúszhatnak a ketrec rácsai között, mikor első felfedezőútjaikra indulnak. Ilyen idős korukban már különösebb nehézség nélkül meg lehet határozni az utódok nemét. Mivel egyes egyedek korán ivaréretté válhatnak, a különböző ivarú testvéreket különítsük el, hogy megakadályozzuk a beltenyésztést. Ha az anya ketrece elég nagy, leányutódait nyugodtan tarthatjuk vele együtt. Ha azonban anyjuk újravemhesülne, az előző alomból származó kölykeit távolítsuk el, mielőtt újra szülne.

Egér
Patkány
Nőstény
Nőstény
Hím
Hím