Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Etetés
Főoldal
Gondoltad volna?
Az egerek és patkányok etetése

Más kisemlősökhöz hasonlóan az egereket és patkányokat is etethetjük a számukra előállított, főként magvakból álló táplálékkal. De könnyen készíthetünk magunk is hasonló magkeveréket búza, árpa és tisztított rozs felhasználásával, és azt egész vagy őrölt kukoricával, esetleg kukoricapehellyel gazdagíthatjuk. Ne adjunk azonban sok napraforgót vagy mogyorót, mert ezek magas olajtartalma elhízáshoz, vagy - főleg patkányok esetében - bőrbetegségeket okozhat. A tápokban gyakran vannak kis, színezett kekszek, de ezeket helyettesíthetjük kutyakeksszel is, amelyet a patkányok sokkal könnyebben meg is tudnak fogni. A kekszek - csakúgy, mint a száraz kenyér - biztosítják a fogazat megfelelő kopását. Az étrend alapját képező magkeverékekhez egy sor jótékony hatású kiegészítőt adhatunk. A friss réti széna növeli a bevitt rost mennyiségét; a korlátozott mennyiségben adott friss zöldfélék, például a sárgarépa- és zellerdarabok pedig kiváló rágcsálnivalónak számítanak amellett, hogy kedvenceink vitamin- és ásványianyag-szükségletét is kielégíthetjük a táplálékukra szórt készítményekkel. Bár a sajtot hagyományosan a legfőbb egértáplálékkal azonosítjuk, ezzel a csemegével csak különleges alkalmakon kedveskedjünk egereinknek, patkányainknak. A trappista jó választás lehet, lágy sajtot azonban ne adjunk kedvenceinknek. Kínálhatunk kemény tojást a táplálék fehérjetartalmának növelésére, erre főként a szaporodási időszakban lehet szükségük állatainknak. A hobbiállatként tartott házi egerek és patkányok nem igényelnek élőt táplálékot, de kiegészítésként adhatunk lisztkukacot, esetleg rovarokat. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne bújjanak el a lisztkukacok az alomba, mert ezek idővel kifejlett lisztbogarakként bújhatnak elő újra a lakásban. A fentieken kívül más növényi táplálékokat is adhatunk kedvenceinknek, de csak módjával, mert bármilyen fölös mennyiségben adott étel emésztési rendellenességet okozhat. Egy kevés főtt rizzsel vagy krumplival és más zöldségekkel, például kukoricával színesíthetjük kedvenceink étrendjét. Ezeket a könnyen romló élelmiszerféleségeket külön tálkán kínáljuk, és minden nap végén távolítsuk el a maradékot. A kis rágcsálók viszonylag keveset esznek - egy egér például naponta körülbelül hét grammot.

Patkányok és egerek számára gyártott számos eleségfajta egyike a hagyományos, gabona alapú magkeverék (balra). Manapság egyre népszerűbbek az ún. teljes menük és száraztápok (jobbra).
Vízigény

Állataink számára az ivóvizet rozsdamentes acélból készült kifolyócsövű önitatóból biztosítsuk. Az önitatót kedvenceink számára kényelmes magasságba, biztonságosan rögzítsük. Mindig töltsük teljesen tele, hogy ne csöpögjön állandóan. Sem az egerek, sem a patkányok nem isznak túl sokat, vízigényük azonban környezetüktől és étrendjüktől függően változik.

Mind az egerek, mind a patkányok szívesen fogyasztanak mindenféle növényi táplálékot, a magvaktól a gyümölcsökön át a zöldségekig. Ez a patkány pédául éppen kukoricacsutkát rágcsál. Ilyen friss eledellel kis mennyiségben, lehetőleg naponta lássuk el kedvencünket.