Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Gondozás
Főoldal
Gondoltad volna?
Az egerek és patkányok gondozása

Általában nem kell harapástól tartanunk, ha kézbe vesszük egerünket vagy patkányunkat. Nem árt azonban észben tartani, hogy ezek a kis rágcsálók viszonylag rosszul látnak, metszőfogaik viszont annál élesebbek. Ha tehát kézből etetjük kedvencünket, mindig olyan táplálékot válasszunk, amelyet biztonságosan tudunk tartani anélkül, hogy a hegyes fogacskák véletlenül belekapnának ujjainkba. Felemeléskor ne próbáljuk az állat testét megragadni, ez agresszív választ válthat ki az állatból. Ehelyett először is hagyjuk, hogy megszaglássza ujjainkat, aztán óvatosan vegyük a tenyerünkre. Rövid időn belül hozzászokik a szagunkhoz, és megtanulja azt is, hogy nincs félnivalója. Természetesen egy-egy új állatka megszelídítése hetekbe telik, ez alatt az időszak alatt jobban kell ügyelni, ki ne csússzon a fogásunkból. Ezt úgy érhetjük el, ha bal kezünk hüvelykujjával óvatosan lefogjuk a faroktövét. Soha ne ragadjuk meg a farka végét, mert ez nemcsak sérülést okozhat, de sokkal kevésbé hatékony módszere is az állat visszatartásának. Ha sikerült megszelídíteni az állatot, igyekezzünk a vállunkra szoktatni. Ezt először ülve gyakoroljuk, hiszen így kisebb a sérülés esélye, ha kedvencünk netán lepottyanna.

Egerek és patkányok felemelése és kézben tartása. Mielőtt hozzányúlunk, előbb igyekezzünk elnyerni az állat bizalmát.
Takarítás

Hetente legalább egy alkalommal ki kell vennünk kedvenceinket a terráriumból, hogy a teljes almot kicserélhessük. Az elpiszkolt forgácsot egy szemeteszsákba ürítsük, majd alaposan mossuk ki a ketrec műanyag alját valamilyen, erre a célra szolgáló fertőtlenítőszerrel. A rácsos ketrecek felső részét kefével sikálhatjuk át. Ezt praktikus olyan helyen csinálni, ahol nem számít, ha a víz a rácsokon átspriccelődik. Mossuk le alaposan az egész ketrecet, hogy nyom nélkül eltávolítsuk a fertőtlenítőszert. Hagyjuk megszáradni, mielőtt újra összeszerelnénk. Ezzel nemcsak a ketrecet tisztítottuk ki, de megszabadultunk ezeknek a rágcsálóknak a kellemetlen szagától is. Ha kedvencünknek új társat szeretnénk, közvetlenül azután ismertessük össze őket, hogy alaposan kimostuk a ketrecet. Ilyenkor a régebbi lakó könnyebben elfogadja a jövevényt, hiszen a ketrec nem fogja az ő szagát hordozni.

Rossz hírük ellenére mind a patkányok, mind az egerek igen szorgalmasan tisztálkodnak mellső lábaik segítségével. Ha mégis nagyon bepiszkolódott a bundájuk, fésüljük ki.
Ápolás

A patkányok és egerek szőrzetének viszonylag kevés gondozásra van szükségük - tulajdonképpen elég is, ha néha végigsimítjuk a bundájukat. Alapjában véve tiszta állatok, amint az rendszeres mosakodásukból is kitűnik. Kiállítás előtt azonban a legtöbb tenyésztő megfürdeti a patkányait, hogy a nagy napon a lehető legjobb formájukat hozzák. A patkányok igen jó úszók, egyáltalán nem tartanak a víztől - ennek ellenére azért óvatosan készítsük fel őket a fürdőre. Fürdetéshez a legalkalmasabb eszköz egy műanyag lavór, melybe kevés vizet teszünk. A víz ne érjen tovább az állat lábainál. Keverjünk egy kevés babasampont a langyos vízbe, és óvatosan mossuk meg a bundáját. Az állat fejét szárazon tartva mossuk meg előbb a test többi részét a farok felől a fej felé haladva. Végül mossuk meg a fejét is, de ügyeljünk, hogy ne kerüljön sampon a szemébe és fülébe. Ha ezzel végeztünk, emeljük ki a patkányt a lavórból. Öntsük ki a vizet, és töltsük fel a lavórt annyi tiszta vízzel, mint az előzőkben. Öblítsük ki a sampont a bundájából. Végezetül törölközővel itassuk szárazra az állatot, és tartsuk meleg helyen, míg csak teljesen meg nem szárad a bundája.