Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Jellemzők
Főoldal
Gondoltad volna?
Az egerek és patkányok általános jellemzői

A jelenleg hobbiállatként tartott egerek kivétel nélkül a házi egér (Mus musculus) leszármazottjai. Ez a faj főleg az emberi közvetítésnek köszönhetően a világon mindenhol, még az Antarktiszon is előfordul. Az eredeti elterjedési területükön kívül eső távoli kontinensekre általában hajók rakományaként jutottak el. Új környezetükben, részben rendkívül gyors szaporodásuknak köszönhetően, sikeresen megtelepedtek. A hobbiállatként tartott patkányok őse a vándor patkány (Rattus norvegicus). Ez a faj az 1700-as évek Európájában kezdte meg terjedését, lassan kiszorítva onnan rokonát, a házi patkányt (Rattus rattus). Ez utóbbi faj az 1800-as évekre igen ritkává vált. A patkányok hobbiállatként való tartásának kezdetén házi patkányokat is tenyésztettek, illetve állítottak ki, köztük egy szokatlan, zöldes színű változatot is. Az 1920-as években már léteztek őzszínű és fekete szemű fehér példányok is. A házi patkányok azonban soha nem érték el a vándor patkányok népszerűségét, mivel nemcsak barátságtalanabb természetűek, de harapósabbak is rokonaiknál.

Közeli szomszédság

Mind a házi egér, mind a vándor patkány sikerességét nagyban elősegítette egy másik tulajdonságuk: alkalmazkodóképességük is. Számtalan élőhelytípust és táplálékforrást képesek hasznosítani, és megfelelő körülmények között rendkívül gyorsan szaporodnak. Mindkét faj metszőfogai rendkívül erősek - olyannyira, hogy a patkányok még a betonon is képesek keresztülrágni magukat. Ez a tulajdonságuk teszi képessé őket rá, hogy az emberekkel szoros közelségben vagy még inkább egy fedél alatt éljenek, hiszen könnyen berágják magukat az épületekbe, és eljutnak az élelmiszerraktárakba is. A patkányok és egerek szaglása és hallása igen kifinomult, látásuk inkább rossz fényviszonyokhoz alkalmazkodott. Szokásaik is éjszakai életmódjukhoz idomultak, kedvelik a sötét helyeket, ahol könnyen elrejtőzhetnek. A sötétben hosszú bajuszszálaik segítségével érzékelik közvetlen környezetüket.

A házi egér (balra) és a vándor patkány (jobbra) a hobbiállatként tartott egerek és patkányok ősei. Annak ellenére, hogy közeli rokonok, a patkányok gyakran megtámadják az egereket, ezért semmiképpen ne tartsuk őket együtt.
Viselkedés

Rendkívüli szaporaságuk közvetlen következményekkel jár a kisállattartóra nézve is, aki egyetlen párból kiindulva alig több mint egy év alatt akár több száz utód tulajdonosának vallhatja magát. Az egerek élettartalma azonban elég rövid, ezért is fontos, hogy a lehető legfiatalabb korban szerezzük be kedvencünket, ahelyett hogy egy ismeretlen korú kifejlett egyedet vinnénk haza. Az egerek és patkányok tartásával kapcsolatos egyik nagy hátrány az állatok - főleg a hímek - kellemetlen szaga. Ez elkerülhetetlen, mivel a vizeletükből származik. Ezt a problémát csak egyféleképpen kezelhetjük: rendszeres tisztítással, de kismértékben mérsékelhetjük is, ha csak nőstény egyedeket tartunk. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha nem akarjuk szaporítani az állatokat. Mivel a természetben kevésbé viszontagságos körülmények között élnek, a patkányokban és egerekben nem fejlődött ki a más rágcsálóknál (például hörcsögöknél) oly jellegzetes táplálékgyűjtési szokás. Sokféle táplálékot elfogyasztanak, de elsősorban növényevők. Mellső lábaikat a táplálék megragadására is használják, de ügyesen másznak is. Ebben nagy segítségükre van hosszú, pikkelyes farkuk, mellyel egyensúlyoznak.   

Ez az egér éles fogaival éppen most rág keresztül egy vezetéket. Ezért is fontos, hogy ne engedjük szabadon a lakásban.