Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Nyulak emésztése
Nyulak emésztése

A nyulak emésztőrendszere a miénktől teljesen eltérő, hiszen az állat táplálkozási szokásainak megfelelően alakult. Az elfogyasztott (kizárólag növényi) táplálékot így tudják a legjobban hasznosítani. Mivel a növények tápértéke viszonylag alacsony, a nyulaknak sokat kell enniük, hogy igényeiket kielégítsék. A nyulak azonban - csakúgy, mint más növényevők, például a birkák és a szarvasmarhák - nem rendelkeznek a növényi sejtfalban található nagy mennyiségű cellulóz lebontására alkalmas enzimekkel, amely pedig az emésztés első lépése.
  Náluk a vakbélben található hasznos baktériumok és egysejtűek végzik a cellulózemésztést, s a nyulak emésztése ennek következtében nagyon különlegesen alakult. Az elfogyasztott táplálék áthalad a gyomron és a vékonybélen, majd a vakbélbe kerül. Ez kesztyűujjszerűen csatlakozik a vastag- és vékonybél határához. A vakbélben a táplálék - főként növényi sejtfalak - a mikrobiális tevékenység eredményeképpen kisebb részekre töredezik, mielőtt a vastagbélbe kerülne, és puha, barna ürülék formájában kiürülne a nyúl szervezetéből. Ezt az általában éjszaka ürített bogyót az állat szint azonnal újra elfogyasztja. Amikor ez a táplálék másodszorra végighalad az emésztőrendszeren, a tápanyagok teljes mértékben felszívódnak, a vastagbélbe kerülő salakanyagból pedig a víz visszaszívódik a szervezetbe. Ezután kerül ki a jellegzetes száraz bogyó a nyúl testéből, ezúttal véglegesen.
  A nyulak tehát a már előemésztett táplálékot újra elfogyasztják, hogy a lehető legtöbb tápanyagot kinyerjék belőle. Az emésztőrendszer mikrobáinak azonban más fontos szerepük is van: ezek állítják elő például a B12- és más kulcsfontosságú vitaminokat is a szervezet számára. A nyúl emésztése finoman kiegyensúlyozott, és a mikrobák minden hirtelen étrendi változásra rendkívül érzékenyek.

Emésztőrendszer

Táplálkozás és egészség

A nyulaknak kiegyensúlyozott étrendre van szükségük. Ez a két nyuszi száraz tápkeveréket kap, némi zölddel kiegészítve.
A fent leírtak értelmében, amikor beszerezzük új kedvencünket, mindenképpen tájékozódjunk addigi táplálkozási szokásairól és étrendjéről, máskülönben a környezetváltozással egybekötött étrendváltozás súlyos következményekkel járó megrázkódtatást okozhat. A legtöbb tenyésztő, ezzel tisztában lévén, adni fog egy kisebb mennyiséget az általa használt tápból, bár ezeket mi is megvásárolhatjuk.
  A nyúl étrendjének megváltoztatása fokozatosan történjen, lehetőleg egy hétig vagy még tovább tartson, hogy a mikrobák is alkalmazkodni tudjanak. Ez a szabály nemcsak a száraztápra, de a friss zöldre is vonatkozik. Semmilyen körülmények között ne forduljon elő, hogy a hosszú téli bezártság után a nyulat azonnal a friss tavaszi fűre engedjük, mert ez végzetes emésztési rendellenességeket okozhat.
  Az ezzel kapcsolatos betegségek gyógyítása is ugyanúgy kockázatos, hiszen az antibiotikumok a káros baktériumok elpusztításával együtt a jótékony baktériumflórát is elpusztíthatják. Ez aztán további fertőzéseknek nyit utat az emésztőrendszeren keresztül.
Végbél
Vakbél
Vastagbél
Vékonybél
Máj
Nyelőcső
A gyomorban keveredik a friss és az újra elfogyasztott táplálék
A nyulak emésztőrendszere az általuk fogyasztott kemény, nehezen bontható cellulóz sejtfalak feldolgozásához alkalmazkodott.
Főoldal
Gondoltad volna?