Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Gyógyítás
A nyulak gyógyítása

A nyulak alapvetően egészséges állatok, főleg, ha jól érzik magukat a helyükön. Általában kevés egészségügyi gondoskodásra van szükségük, de az nem árt, ha bizonyos oltásokat megkapnak. Ezzel együtt mindennap szánjunk időt arra, hogy alaposan ellenőrizzük kedvencünket. Így nem kerülheti el a figyelmünket a legapróbb olyan rendellenesség sem, ami betegség előjele lehet. Előfordulhat, hogy az állat csak kevesebbet eszik, mint máskor, vagy a szokásosnál nyugodtabban viselkedik. Lehet, hogy az ürüléke változik meg, vagy a légzése válik hallhatóvá. Ha ezeket a jeleket korábban észrevesszük, nagyobb eséllyel lesz sikeres a gyógykezelés.
  A fertőzések számos úton terjedhetnek, ezek közül egyesek feltűnőbbek, mások nehezen észrevehetőek. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk kedvencünk egészsége érdekében. Az almozásra különösen figyeljünk oda, mert a nyulak fogékonyak a légzőszervi megbetegedésekre. A szénának tisztának és amennyire csak lehet, pormentesnek kell lennie. Ne vegyünk olcsó szénát - nemcsak azért, mert ez öreg lehet, hanem azért se, mert lehetnek benne olyan mérgező növények, mint például a parlagfű, ami el is pusztíthatja az állatot.
  A ketrec padlózatát tartsuk tisztán, mert a felhalmozódó használt alom bomlásakor ammónia keletkezik, ami megtámadhatja a nyúl légzőszervrendszerét, megkönnyítve a fertőzések behatolását. A táplálék mindig legyen friss, ne engedjük a ketrecben megromlani, bepenészedni. A vadon élő nyulak szintén hordozhatnak a házinyulakra veszélyes betegségeket, ezért tartsuk őket távol ketrecünktől. A rovarokat, különösképpen a legyeket odavonzza a piszkos környezet. Egyes nyúlfajták, így például a Rex is, különösen fogékonyak a nem megfelelő tartási körülmények okozta betegségekre, mert hasaljukat és hátsó lábaikat vékonyabb szőr borítja, mint más fajtákét. Kialakulhat rajtuk apró hólyagok, amelyek Staphylococcus baktériumokkal fertőződnek. A piszkos szőrről a bőrre terjedő fertőzés inkább az idősebb állatokra jellemző, amelyek egyúttal nehezebbek is. A fertőzött hólyagocskák hamarosan kiterjedt, gyulladt területekké válnak, és a baktériumok az egész testén eluralkodnak. A beteg életét csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentheti meg. Magát a problémát azonban könnyen megelőzhetjük, ha rendszeresen gondoskodunk tiszta alomról a ketrecben.

Előzetes

Karomvágás

A fül kisebesedése, viszketése atkára utal
A csupasz bőrfelületek vemhességet vagy gombás fertőzést jelezhetnek, de azt is, hogy az állat verekedett
Ellenőrizzük az állat hátsó fertályát: az összetapadt szőr vagy a szokatlan állagú ürülék hasmenésről árulkodik
A hátsó lábak alsó része is elfertőződhet
Ne hagyjuk túl hosszúra nőni a karmokat
A fogak letörhetnek, vagy más okokból kurtításra szorulhatnak
Az orr váladékozása, az erőltetett levegővétel légzőszervi betegség jelei
A szemek megsérülhetnek, vagy fertőző betegség, például myxomatózis támadhatja meg őket
A nyulak megbetegedéseit számos olyan jel kíséri, melyeket rendszeres ellenőrzés során könnyen észrevehetünk.

A karmok lecsípése általában szüksége, mert ezek túl hosszúra nőve komoly akadályokat jelentenek a nyúl mozgásában. Ha nem tudjuk pontosan, mikor és hogyan történjen a karmok levágása, legjobb, ha az állatorvos segítségét kérjük. Maga a művelet meglehetősen egyszerű, főleg a halvány színű karmokkal rendelkező példányok esetében, hiszen ezeknél a karmokban futó erek jól láthatóak.
  Helyezzük a nyulat egy asztalra, ahol jó a megvilágítás, és kérjünk meg valakit, hogy segítsen tartani az állatot, míg a lábakon dolgozunk. Ügyeljünk arra, nehogy belevágjunk a karomban futó érbe. Ha ez mégis megtörténne, szorítsunk nedves vattát a karomvégre, ez kb. egy perc múlva elállítja a vérzést.

Ne ollóval, hanem csipesszel vágjuk a karmokat. Ott vágjuk le a karmokat, ahol a rózsaszínű véna véget ér. Ha belevágunk az érbe, a karom vérezni fog.
Lap tetejére
Gondoltad volna?