Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
A döntésnél több szempontot figyelembe kell vennünk: a nyuszi érezze magát biztonságban a kuckójában, és ne legyen huzatnak sem kitéve. A folyosón való elhelyezésről ezért mondjunk le. A télikert jó megoldás lehet, de csak akkor, ha elég száraz, és a hőmérséklet nem ingadozik túlságosan a nyár folyamán, télen pedig nem csökken le túlságosan.
  Mindezek a problémák a lakás belsejében nem jelentkeznek, de azért itt is oda kell figyelnünk néhány dologra, főleg akkor, ha nyitott tetejű ketrecben tartjuk kedvencünket. Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap közvetlen sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. A fal mellett tehát sokkal biztonságosabb helye lesz.
  Lehet, hogy kissé át is kell rendeznünk otthonunkat az új lakó kedvéért. Először is döntsük el, hogy csak egy szobában, vagy az egész lakásban szabad mozgást engedünk-e a jövevénynek. Az első időszakban persze mindenképp érdemes csak egy szobára korlátozni a mozgását, hogy könnyebben megismerhesse új territóriuma határait - és hogy könnyebben rászoktathassuk új illemhelyére is.
  A legfőbb probléma, amivel az újdonsült hobbinyúl-tulajdonosnak szembe kell néznie, az állandó rágcsálás, melynek akár végzetes következményei is lehetnek, például ha a nyuszi egy elektromos vezetéket harap át. Éppen ezért soha ne hagyjuk fedetlenül egyetlen zsinórt sem azokban a helységekben, ahol a nyuszi is megfordulhat. Vezessük inkább őket a bútorok mögött, vagy rejtsük el a szőnyeg alatt. Mindig húzzuk ki a dugót a konnektorból, amikor nincs rá szükség, és emeljük is fel a földről. Más veszélyek is leselkedhetnek a szobában. Például a szőnyeg, amit a nyulak előszeretettel rágcsálnak, főleg ha hosszabb időre egyedül hagyjuk őket. Ez különösen akkor veszélyes, ha a kihúzott szálakat le is nyeli. Ezért fontos, hogy mindig elegendő mennyiségű rostos táplálékot biztosítsunk a nyulak számára (például széna formájában), hogy ezzel elkerüljük a nem megfelelő anyagok megrágcsálását.
  Ha kutyánk és macskánk is van a lakásban, a nyulat úgy kell elhelyeznünk, hogy más háziállatoktól biztonságba legyenek. Némelyik kutya ösztönösen vadászzsákmánynak tekinti a nyulakat, de a macskák csak a kisebb testű példányoknak jelent veszélyt.
  Hogy elkerüljük a nyuszi nem kívánatos látogatásait az emeleten, szereljünk kiskaput a lépcső aljára. Ne szoktassuk kedvencünket a konyhába se. Előfordulhat ugyanis, hogy a lábunk alá kerül, miközben főzünk. Ha megbotlunk benne, az egész fazék fortyogó tartalmát magunkra vagy a nyuszira boríthatjuk.
A kuckó elhelyezése a lakásban
Ha azt akarjuk, hogy kedvencünk az illemhelyre szokjon, mindig biztosítsuk a szabad hozzáférést. Ha néhány ürüléket a dobozba teszünk, ezzel felbátoríthatjuk, hogy a jövőben odajárjon a dolgát végezni.
A boltokban kapható fából készült rágcsálnivalók. Ezek elterelik a nyúl figyelmét a bútorokról.
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Lakásban tartás
Nyulak tartása a lakásban

A lakásban tartott nyulak számával párhuzamosan nőtt a beltéri ketrecek és különféle nyúlházikók száma. Ezek közül egyesek hagyományos kivitelezésűek, mások pedig inkább tetszetősek, mint tartósak, hiszen nem kell az időjárási viszontagságoknak ellenállniuk. Egyes szerkezetek rendelkeznek rövid rámpával, hogy a nyúl saját kedve szerint ki-be járhasson kuckójából, de természetesen ezeken is vannak ajtók, hogy ha kell, be is zárhassuk őket. Praktikus, ha nem szélesre tárható az ajtó, hiszen ez csak a helyet foglalná a szobában, ezért legyenek egyszerűen felhúzható és kiemelhető ajtajai a ketrecnek.
  Arról azért gondoskodjunk, hogy kedvencünk ne tudja magától felemelni az ajtót, ezért szereljünk rá apró reteszt, amivel bezárhatjuk, ha nem vagyunk otthon.
  Szintén előnyös megoldás, ha csak a ketrec egy oldala készül dróthálóból, hiszen a nyulak alapvetően rejtőzködő természetűek, és néha szükségük van arra, hogy visszahúzódjanak a kíváncsi tekintetek elől. Jó ha a nyuszi házikójának van ajtaja is. Ez legalább 2,5 cm magas lécekből összerakott peremmel rendelkezzen, hogy az alom ne hulljon a szőnyegre. Ebbe helyezhetjük a nyuszi illemhelyét is, amit macskaalommal töltünk fel.

Beltéri ketrecek

Utolsó simítások

Bár semmi szükség rá, hogy kezeljük egy beltéri ketrec falait, mégis sokkal kellemesebb látványt nyújt lefestve. Sok tulajdonos éppen ezért a berendezéssel harmonizáló színre festi a nyuszi kuckóját is. Ezt mi is könnyen megtehetjük. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a szabadon engedett nyuszi hozzáférhet a festett részekhez is, megrágcsálhatja azokat. Ezért ne használjunk semmilyen mérgező festékanyagot. Ha kedvencünk számára mindenféle rágcsálnivalókat biztosítunk, akkor nem a kuckóján fogja koptatni a fogait, de ettől függetlenül ne kockáztassunk! A kuckó belsejét semmiképpen ne fessük le.

Talán ezekből kapható a legszélesebb kínálat. A boltokba különböző méretű és alakú ketreceket találunk. A leggyakoribb a műanyag tálcás változat, amely megakadályozza, hogy az alom szétszóródjon, a könnyedén leszerelhető felsőrészt csatok rögzítik. A fémcsatos típus jóval időtállóbb, mint a műanyag csatos. A rácsos felsőrész általában egy darabból áll, de vannak szerelhető tetejűek is, amelyeken keresztül egyszerűbb a nyuszit kiemelni. A ketrecek nem csak a nyuszit tartják bent, hanem védelmet is biztosítanak számára a vele egy háztartásban élő kutyák vagy macskák ellen.

Ketrecek

Beltéri ketrec kis testű nyúlfajták számára. A ketrec elég magas ahhoz, hogy a nyuszi felegyenesedhessen benne.
A lakásban tartott nyuszi kuckóját alacsony falú dobozba vagy tálcára tegyük, hogy az alom ne peregjen a szőnyegre
A műanyag tálca tisztítása rendkívül egyszerű. Csak le kell csatolnunk a drót felső részét, és már üríthetjük is az almot egy szemeteszsákba. Ha szükséges, könnyen ki is súrolhatjuk a tálca fenekét, de mindenképpen hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt az új almot beleraknánk. Ennek a típusú elhelyezésnek az a hátránya, hogy lakója nem tud akarata szerint közlekedni, hanem minden egyes alkalommal nekünk kell kiengednünk és visszazárnunk. Ha hosszabb időre magára hagyjuk, akár kint, akár a ketrecben, külön élelemről és ivóvízről kell gondoskodnunk.
Főoldal
Gondoltad volna?