Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Nyulak etetése
Nyulak etetése

Mindem vadon élő nyúl válogatott zöldféléket eszik, melyeket éles metszőfogaival rágcsál le. Természetes körülmények között táplálékuk tápanyagtartalma viszonylag csekély. A múltban ezt a természetes étrendet igyekeztek a hobbinyulak számára is utánozni. Az évszaknak megfelelő zöldfélével, gyökérzöldségekkel, például sárgarépával és szénával etették őket, ami egyben rostszükségleteik kielégítésére is szolgált. Gabonamagvakat csak kis mennyiségben kaptak.

 

Etetés

Szárazeledelek

Különféle ételkészítmények nyulak számára. A száraztápok az egészséges táplálkozáshoz szükséges összes tápanyagot tartalmazzák. Finomságokat csak ritkán adjunk kedvencünknek.
A hobbinyulakat ma a leggyakrabban gabona alapú keverékekkel etetik, amelyek nagyszámú összetevőt tartalmaznak. Megtalálható bennük a kukoricapehely, az alfalfa, tört zab és búza, valamint kisebb mennyiségben zúzott szárított lágyszárúak is. A közelmúltban a babot tartalmazó keverékeket a legtöbb helyen kivonták a forgalomból, mivel felmerült, hogy nem károsak-e a nyulak számára. Előfordulhat ugyanis, hogy a darabok megakadnak a torokban vagy az emésztőcsatorna későbbi szakaszaiban.  
  Az összetevők és azok részaránya keverékről keverékre változó, de ez a csomagoláson fel van tüntetve. Azért is jó, ha márkás terméket vásárolunk, nem pedig valamilyen ismeretlen összetételű keveréket viszünk haza, mert így biztosak lehetünk a csomagolásban található táplálék vitamintartalma és tápértéke felől. Ne gondoljuk, hogy gazdaságosabb a legnagyobb kiszerelést választani, hiszen előfordulhat, hogy nem használjuk el a szavatossági idő lejártáig.
  A szárazeledelt valamilyen súlyos kerámiaedénybe tálaljuk, így a nyúl nem fogja azt felborítani, és tartalmát szétszórni (néha ugyanis az unalmas órákat próbálják ilyen módon elütni). Igyekezzünk éppen a megfelelő mennyiségű napi táplálékot biztosítani kedvencünk számára. Ebben is segítségünkre lesz a csomagoláson feltüntetett javaslat. Ne hagyjuk az el nem fogyasztott táplálékot az edény alján felgyűlni, hiszen meg is romolhat.
  Kertben tartott állatoknál ügyeljünk, hogy a szárazeledeles tálka ne a dróthálós ajtó előtt legyen, mert így az eső eláztathatja a tartalmát.
A lógó fülű nyulak számára a legjobb ez az alacsony peremű tálka, így fülük nem lóg bele az ételbe.
Kiegyensúlyozott étrend

Csakúgy, mint a kutyák és a macskák esetében, a nyulak etetésénél is egyre nagyobb szerepet kapnak az úgynevezett teljes tápok. Meglepő, de ez inkább kárukra, mint hasznukra szolgál. Könnyűnek tűnik ugyanis egy zacskó teljes tápot beborítani a tálkájukba, főleg ha az van ráírva, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Ez táplálkozástanilag igaz is, de semmiképpen nem felel meg a nyulak táplálkozási szokásainak. A szárazeledel ugyanis sokkal magasabb kalóriatartalmú, mint a természetben fogyasztott táplálék. A legtöbb nyúl számára a szabad hozzáférés a korlátlan mennyiségű táplálékhoz előbb-utóbb olyan túlsúlyt eredményez, mely nemcsak a küllemét rontja el, de az élettartalmát is megrövidítheti.
  Bár a szárazeledelek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak, mégis fontos, hogy friss zölddel és zöldségekkel egészítsük ki azt. A széna szintén nagyon fontos, mert a napi táplálék tömegét növeli, ezáltal feltölti az emésztőrendszert, és csökkenti az étvágyat. Különböző vizsgálatok bebizonyították, hogy a jó minőségű széna csökkenti az emésztési rendellenességek gyakoriságát, valamint viselkedési rendellenességek, így például a szőrrágásnak is elejét veszi, amely leggyakrabban a rostszegény táplálkozás következménye. A nyúlnak adott széna minősége rendkívül fontos. Mindenképpen legyen portól és penészgombától mentes. Megfelelő szénát vásárolhatunk a kisállat-kereskedésben is, de ha van elég helyünk a tárolásra, gazdaságosabb egy egész bálát vennünk.

Csakúgy, mint a tengerimalacok, a nyulak is szívesen fogyasztanak sokféle növényt. Ezek közül néhányat magunk is termeszthetünk a kertben. Ez nemcsak a nyúltartás költségeit csökkentheti, de folyamatosan rendelkezésre álló, gyomirtó-mentes friss zöldet is biztosítja kedvencünk számára. A legtöbb gyomként kezelt növény kiváló nyúltáplálék.
  Az év során különböző növényfajokat is termeszthetünk. A legtöbb kertészeti katalógusban találunk tanácsot arra vonatkozóan, hogy mit melyik hónapban érdemes vetni. A gyökérzöldségeket, például a retket, főleg a tél folyamán etethetünk, amikor kevesebb zöld növény áll rendelkezésünkre. Csakúgy, mint a sárgarépát, a retket is mossuk meg és hámozzuk meg, mielőtt felvágjuk. Ez a típusú táplálék hamar megromlik, ezért jobban tesszük, ha valamilyen tálkán kínáljuk, hogy kedvencünk könnyen megtalálja. Az el nem fogyasztott darabokat azután könnyen kidobhatjuk, anélkül hogy az egész almot fel kéne érte forgatni. Mindennap adjunk friss táplálékot, a maradékot pedig 24 órán belül távolítsuk el.
Zöldfélék
Még ha nincs is rá lehetőség, hogy saját magunk te rmesszük a növényeket, kedvencünk számára mindennap biztosítani kell a zöldféléket. Ezeket persze a zöldségesnél is megvehetjük
Pitypang
Saláta
Sárgarépa
Retek
Aggófű
Lóhere
Pásztortáska

Igen népszerű és rendkívül jó hatású a sókocka. A száraz kenyérhéj szintén jó, hogy a fogaikat ezen és ne a kuckójuk falain próbálgassák. Ezt a rágcsálnivalót könnyen elkészíthetjük úgy, hogy a kenyérhéját a sütőben, alacsony hőmérsékleten megsütjük.
  Ne felejtsük el, hogy ezek - nem úgy, mint a sókockák - néhány nap múlva romlani kezdenek, főleg ha megnedvesednek. Rendkívül fontos, hogy az ivóvizet olyan edénybe adjuk, amelyből sem kifröcskölni, sem kiborítani nem tudja az állat. A nyitott itatók azért sem megfelelőek, mert így a vizet hamar beszennyezi a belehulló alom. Inkább szereljünk kívülről önitatót a dróthálóra vagy a (ketrec rácsaihoz), olyan magasságba, hogy a cső vége könnyen elérhető legyen a nyúl számára.

A sókockák nemcsak a nyúl ásványianyag-igényét elégítik ki, de rágcsálnivalóként is szolgálnak. Ezek a tömbök kisállat-kereskedésben megvásárolhatóak, és egyszerűen a ketrecbe helyezzük.
Az önitató mindig tiszta vizet biztosít a nyuszi számára. Bár a nyulak maguktól rájönnek, hogyan használják az önitatót, az új jövevényeket mindig kísérjük figyelemmel, nehogy szomjan maradjanak.
Főoldal
Gondoltad volna?
Hírek
Egyéb táplálékkiegészítők