Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Lap tetejére
Gondoltad volna?
Filander /Életmód
Táplálék és táplálkozásmód

A táplálékban gazdag helyeken a filanderek együtt táplálkoznak fajtársaikkal. Fő táplálékukat a fűfélék jelentik, de a Queensland és Új-Dél-Wales partjaihoz közel élő fajok bogyókat, leveleket és gyümölcsöket is fogyasztanak. Lapos zápfogaik egymáshoz dörzsölésével rágnak.
A filanderek minden éjjel ugyanabban az időben, ugyanazon a csapásokon indulnak táplálékkeresésre. Egészen az eső- vagy eukaliptuszerdők széléig elmerészkednek. Biztonsági okokból csak sötétben jönnek elő és közeli tisztásokon legelnek, de az oltalmat nyújtó bozótostól soha nem távolodnak néhány száz méternél messzebbre.
Kemény teleken - különösen Tasmánia hegyeiben - erős mellső lábukkal kaparják el a havat a növényekről.
A különböző filanderfajok számára rendszerint bőséges a táplálékkínálat, ezért csak ritkán keverednek harcba egymással.

Napközben a filanderek a bozótosban alszanak, de sötétedéskor és éjjel felélénkülnek. Nagy szemükkel sötétedésben is látnak.
Az aljnövényzetben élnek, s így olyan képességeket fejlesztettek ki, hogy mellső lábukkal hosszú, alagútszerű járatokat törnek, amelyeket táplálékkereséskor újra és újra használnak - így az ismerős ösvényen el tudnak menekülni, ha róka vagy dingó üldözi őket.
Bár a filanderek egyedül járnak, az azonos területen élő állatok között szociális rangsor áll fenn, amelyet elsősorban a testméret és a testtömeg szab meg. Az állat rangsorbeli helye nagyrészt mellső lábának erejétől függ.
Félénk természete ellenére a filander nyugalmát nem könnyű megzavarni. Ha revírjén zaklatják, erőt vesz rajta a kíváncsiság: hagyja, hogy a betolakodó megközelítse, s csak ezután kezd menekülni. Ha valaki közeledik hozzá, gyakran kettőt dobbant a hátsó lábával. Ha nem érkezik válasz, ugrálva távozik. Ha a közelben tartózkodó állat szintén kettőt dobbant, lehet, hogy a filander vár egy kicsit, hogy szemügyre vehesse a látogatót.

Szaporodás
A vöröslábú filander az egyetlen ausztrál faj, amely Új-Guineában is él
A filander apró termetű kenguru. Fajtársait nem kerüli, de többnyire egyedül kószál az esőerdőben. Növényekkel táplálkozik.
A szaporodásra bármikor sor kerülhet, ha az időjárás lehetővé teszi. A tasmániai faj életciklusa az évszakhoz igazodik, szaporodása attól függ, mennyire kemények a telek a hegyekben. A Queensland esőerdeiben élő vörösnyakú filanderek egész évben szaporodnak.
A párosodni kész nőstényt több hím is üldözi. Az üldözés többnyire egy megszabott pályán zajlik, amely nyolcas vagy félkör alakú utakból áll. Az üldözést követően kerül sor a párzásra. A hím filanderek ezután saját útjukat járják, és nem törődnek az utódjukkal.
A párzás után egy hónappal, alig 1 grammos utód születik. Az ikerellés ritka. Az anyaállatnak - bár csupán egyetlen utódot ellik - négy csecsbimbója van.
A kicsi annyira fejletlenül jön a világra, hogy az anyaállat erszényében marad és mindaddig szopik, míg nagyobbra nem nő. Az önállósulás folyamata akár hat hónapig is eltarthat. A fiatal állat 14-16 hónap elteltével válik ivaréretté.
A filanderek erős mellső lábukkal kaparják a földet. A táplálékot kereső vöröshasú filanderek Tasmániában és a környező szigeteken időnként kárt okoznak a termésben.