Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Fajták
A hörcsögök fajtái és változatai 2. oldal
Feketék
Főoldal
Gondoltad volna?
Az Angórák hosszú szőrszálai inkább a test hátsó felén jellegzetesek, máshol a szőrzet viszonylag rövid. A hosszú szőrszálak általában 2,5 cm hosszúak, néha azonban háromszor ekkorák is lehetnek.
Lap Tetejére

Az eredetileg Feketének, manapság inkább Cobolynak hívott példányokat fekete fedőszőreikről és szürke aljszőrzetükről ismerhetjük meg. Szemeiket halványabb színű gyűrűk keretezik, és sajnos világos színű őseik örökségeként gyakran jelennek meg nemkívánatos fehér foltok az állon vagy a torkon. A Coboly és a Rozsda változatok keresztezésével alakították ki a tenyésztők  a Csokoládét. A Fekete elnevezést 1990-ben változtatták Cobolyra, amikor természetes mutációként is megjelent a színváltozat.

Az 1969-ben megjelent Szatén mutációnak köszönhetően lehetővé vált a szíriai aranyhörcsögök szőrzetének fényesebbé tétele. A Szatén példányok némileg sötétebbek is, mint a normál szőrzetű megfelelőik. A Szaténokat nem lehet egymás között pároztatni, mivel utódaik bundája rendkívül vékony lesz.  A Szatén példányokat tehát normál színű példányokkal kell keresztezni, és az utódoknak a fele lesz ilyen típusú. Az Észak-Amerikában Teddynek hívott Angóra aranyhörcsögök bundájának rendszeres ápolására van szükség, hogy ne csomósodjon össze. Ezt könnyen megtehetjük egy fogkefe segítségével. A hímek bundája jóval dúsabb, mint a nőstényeké. Bár az Angóra típus bármilyen színezetben kialakítható, mégis szerencsésebb egyszínű változatokban kitenyészteni, hiszen a mintázat nem jön ki olyan jól a szőrzet hosszúsága miatt. A szíriai aranyhörcsög Rex típusa 1970-ben alakult ki. A Rex példányok bundája rövid és hullámos, bajuszszálaik szintén hullámosak. Ez a mutáció bármilyen színváltozatban jelentkezhet, sőt ezt hosszú szőrtípussal is kombinálhatjuk. Fontos bírálati szempont a Rexek szőrzetének sűrűsége, a ritkás bunda nem kívánatos.  

Szőrzettípusok
Mintás változatok

A Szíriai aranyhörcsögnek számos mintás változatát is tenyésztik. Ezek között ott van a Teknőc is, melynek bundáját egyenlő arányban tarkítják törtfehér, fehér és egy harmadik szín foltjai. Ez számos változatot eredményezett, bár a sötétebb éles körvonalakkal bíró formák kedveltebbek. A Fekete-fehér változat hasonló az Öves változathoz, bár az előbbinek szabálytalan elrendeződésű foltjai vannak, ami hatalmas egyedi változatosságot eredményez. A pettyes változat éles körvonalú foltjai az egész testen jelentkeznek.

Fahéjszínű szíriai aranyhörcsög öves, szatén változata. Az állat derekát tiszta fehér színű sáv övezi, a szatén mutáció pedig a szőrzet selymes csillogását eredményezi.

A kínai törpehörcsög legismertebb változata a Pöttyös, bár néhány helyen fehér színű egyedeket is tenyésztenek. A vadon élő példányok színezete barna, hátukon sötét színű sáv fut végig, mely élesen elüt világos fehéres színű hasaljuktól. A hímek herezacskói feltűnőek. A Phodopus fajok többszínű változatokban léteznek, ez főleg a Campbell-törpehörcsögre (Phodopus campbelli) jellemző. Ezeknek az apró méretükről könnyen felismerhető hörcsögöknek alapszíne fakó szürkésbarna. Hátukon sötétebb csík húzódik. Az Argente formákban az eredeti színek halványabb, sárgásabb árnyalatúra hígulnak. A szemek rózsaszínűek, a hátcsík szürkés. Szintén népszerű az Albínó változat, melynek bundája teljesen fehér, szemei pirosak, fülei rózsaszínűek. Első ránézésre hasonlónak tűnhet a Világos Platina is, mely ugyan fehéres színű, de szemei feketék. A sötétebb Platina változat sötét szőrszálai fehér végűek, így egészében valóban a névadó értékes fémre emlékeztet. Az egyéb színváltozatok között megemlíthetjük a Feketét és a kékesszürke Opált is. Ezeknek a színeknek mintás, úgynevezett tarka változati is léteznek. Csakúgy, mint a szíriai aranyhörcsög esetében, itt is sikerült Szatén mutációt létrehozni. A Capbell-törpehörcsög közeli rokona a dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus). Testalakja kevésbé kerekded, pofája is valamivel hosszabb, más tulajdonságaiban rokonával megegyezik, például farka nagyon rövid, lábfejeit pedig szőr borítja. Nyári, szürkésbarna bundáját a tél közeledtével fehérre cseréli, így kiválóan álcázza magát havas környezetben. Sötét hátcsíkja azonban továbbra is megmarad, csak egy kicsit elhalványodik. Ennek a fajnak 1988-ban Nagy-Britanniában jelent meg az első színváltozata, a Zafír. Ezeken a példányokon kékesszürke színezet és az eredetileg fekete hátcsík kékbe fordulása figyelhető meg. A Gyöngy, ez a ma még viszonylag ritka változat, egy mutáció eredményeképpen fekete végű fehér szőrszálakkal bír. Bár rendkívül tetszetős küllemű, nagyon kevesek ismerik. A Mongóliából származó Roborovski-törpehörcsögöt (Phodopus roborovskii) ideges természetének köszönhetően nem igazán népszerű. Ennek a fajnak hátoldala aranybarna, hasoldala fehér, hátcsíkja hiányzik. Bundája rendkívül puha és valamivel hosszabb, mit a többi hörcsög fajé. Puhasága miatt kissé borzasnak tűnhet, ez azonban semmiképpen sem rossz egészségi állapot jele.   

Roborovski-törpehörcsög. Ezeket a gyors mozgású, apró termetű rágcsálókat sokkal nehezebb megfogni, mint a szíriai aranyhörcsög példányait. Színváltozatai még nem ismertek ennek a fajnak.
Törpehörcsögök
Előző oldal
Fekete szíriai aranyhörcsög. Az első példányokat Feketeszemű Törtfehér egyedekből tenyésztették ki, nem pedig mutáció eredményeként jöttek létre.