Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Viselkedési problémák
Főoldal
Gondoltad volna?

Amit ne tegyél

Ha macskáid harcolnak egymással, ne engedd, hogy a küzdelem folytatódjon, mivel nem alapítanak szilárd uralkodáshierarchiákat mint a kutyák. Ha leszeretnéd állítani a küzdelmet próbálj meg hírtelen nagy zajt csapni, vizet spriccelni a macskákra, vagy hozzájuk dobni valami puhát. Ne próbáld meg szétszedni őket, ezzel csak harapásokkal és karmolásokkal leszel gazdagabb.
Akadályozd meg a jövőbeli küzdelmeket. Ez azt jelent, hogy ha nem vagy otthon válaszd el őket külön helységbe, szobába. Ha megpróbálod megbüntetni harcoló macskáidat, az agresszió akár rád is irányulhat.

Mivel a macskák társadalmi szervezetük némileg unalmas, néhány macska viszonylag hajlandó, hogy megossza házát és területét több macskával. De ahol több macska él együtt, ott nagyobb az esélye annak, hogy harc törjön ki.

Amikor két macskát bemutatsz egymásnak, és közülük az egyik játssz velem jeleket adja, a másik félreértelmezheti. Ha ezt agresszióként értelmezi, akkor neked agresszióként kell kezelned a helyzetet és szakemberhez kell fordulnod.

Sok olyan tényező van, ami eldönti, hogy a macskák milyen jól fognak kijönni egymással. Vannak szocializált macskák és vannak olyanok, melyek más macskákkal kapcsolatos kellemetlen tapasztalatokkal rendelkeznek. Az előbbiek valószínűleg társaságkedvelőbbek lesznek. Másfelől az utcai macskák, akik állandó harcban állnak más macskákkal, hogy megvédjék területüket és táplálékforrásaikat, nem szerepelhetnek jól egy sok macskából álló háztartásban.

 Harcolj, menekülj, vagy dermedj meg. Nem, ez nem a legújabb játékbemutató ami söpri a nemzetet. Helyette, ezek a leírtak azt mutatják, hogy hogyan viselkedik egy macska egy tárgyra, személyre vagy helyzetre ha azt fenyegetőnek észlel. Minden macskának van egy bejárt viselkedése ilyen helyzetekre. Egy macska hajlik arra, hogy először egy opciót próbáljon ki, és ha ez nem működik, vagy kényszerítik akkor változtat a stratégiáján. Például ha a macskád fél a kutyáktól, ennek ellenére barátod áthozza a kutyáját, macskád felfújja magát, szőrét megborzolja, sziszeg és leköpi a kutyát. Ha a kutya nem vonul vissza, a macskád elmenekül a helyzet elöl, keres egy biztonságos helyet, megmerevedik, míg megítéli a helyzetet. Bár néhány ijesztő viselkedés elfogadható, túlságosan nyugtalan vagy ijesztő macskáknak szükségük lehet egy kevés segítségre tőled, főként szeretetre és türelemre. Persze az teljesen normális ha egy új környezetben macskád megrémül, vagy egy új háziállat érkezik, esetleg valamilyen traumán ment keresztül. Ilyenkor esetekben normális ha egy-két napra az ágy alá bújik.

Közelről figyeld meg macskádat, hogy mik azok a dolgok amik ijesztőek a számára. Ha egy személy közeledik a macskádhoz és te tudod, hogy jó szándékai vannak, az nem azt jelenti, hogy macskád ugyanazt a nézetet osztja veled. Ami kiválthatja az ijesztő viselkedést:

 

-különös személy
-egy idegen
-egy másik állat
-egy gyerek
-nagy zajok

 

Tedd a következő lépéseket, hogy csökkentsed a macskád aggodalmát és segíts neki magabiztosabbá válni:
1 Először is vidd el állatorvoshoz, hogy kizárd a macskád ijesztő viselkedésének orvosi okait. Bármilyen hirtelen történő viselkedési változás azt jelentheti, hogy a macskád beteg. Ilyen lehet ha hirtelen erőszakossá válik vagy éppen elbújik.

2 Ha egészséges de mindig elbújik hagyd őt egyedül. Ki fog jönni, amikor ő készen áll rá. De soha ne kényszerítsd, mert így még ijesztőbb lesz számára az hogy előbújjon mondjuk az ágy alól. Győződj meg arról, hogy hozzáfér az ételhez és a vízhez, meg persze az alomtálcához.

3 Tarts alacsonyan bármilyen kapcsolatot a félelemösztönzéssel.

4 Tarts macskádnál rendszerességet. A macskák magabiztosabbá válhatnak, ha tudják, mikor kapnak enni, vagy mikor van játékidő.

Ha komolyra fordul az agresszió

Félelemösztönzés a következők által: Állapítsd meg, hogy macskád tud-e ijesztő viselkedés nélkül reagálni egy félelemösztönző tárgyra vagy helyzetre.
Mutasd meg neki a félelem tárgyát miközben jóízűen kényezteted és dicséred.
Mozgasd a félelem tárgyát egyre közelebb macskádhoz, és dicsérd, simogasd tovább.
Ha bármikor ezalatt az eljárás alatt a macskád ijesztő viselkedést mutat, túl gyorsan jártál el.

Ha a macskád komolyan fenyeget téged, egy másik személyt vagy egy állatot- és a viselkedése nem egy elszigetelt incidens, ebben az esetben segítséget kell kérned egy ehhez értő szakembertől. Lépj kapcsolatba az állatorvosoddal, hogy irányítást mutasson, mert lehet, hogy specialistára lesz szükséged.  Ilyen esetekben, tartsd a macskádat elzárt helyen. A macskaharapások és karmolások komolyak és könnyen fertőzötté válhatnak.

Amit ne tegyél
Ne büntesd meg macskádat az ijesztő viselkedéséért. A büntetéseket veled fogja társítani.
Ne erőltesd rá macskádat olyan tárgyakra vagy helyzetekre, amiktől fél. Például, ha fél egy bizonyos személytől, ne engedd meg annak a személynek, hogy megpróbálja felvenni, így csak még ijesztőbbé válik a számára.
Legyél óvatos amikor macskád ijedt. Véletlenül rád is irányulhat az agressziója.

Amit te tudsz tenni
Mi okozza az ijesztő viselkedést?
Ijesztő macskák