Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Viselkedési zavarok
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Egyéb viselkedési problémák
A nyugtalanság

Az agresszió után a "magányosság-komplexus" a második leggyakoribb probléma a kutyáknál. Ha vinnyog, amikor egyedül hagyják, és rendkívül izgatott lesz, amikor gazdája visszatér, akkor nagy valószínűséggel e problémával állunk szemben. A kutya megpróbálhatja gazdáját szobáról szobára követni, nagy ragaszkodást mutatva. Megpróbálja fenntartani a szemkontaktust és a lehető legtöbb fizikai kapcsolatot. Ha egyedül hagyják, üvölthet, ugathat vagy tönkreteheti a szobát, amint kijáratot keres. Az ilyen kutyákat meg kell tanítani arra, hogyan fogják vissza ragaszkodásukat, és arra is, hogy biztonságban érezzék magukat, ha egyedül vannak.
  Próbáljuk meg leszoktatni a kutyát a folyamatos követésről úgy, hogy becsukjuk magunk mögött az ajtót, vagy megkérjük családtagjainkat és barátainkat, hogy foglalkozzanak vele. Így egyre kevésbé fog tőlünk függeni.
  Lassan növeljük azt az időt, amíg egyedül hagyjuk a kutyát. Segíthet, ha bekapcsolva hagyjuk a rádiót, vagy egy ruhadarabunkat a fekhelyén hagyjuk, egy másikat pedig a zárt ajtó belső oldalán.
  Ne figyeljünk rá húsz perccel indulás előtt, és húsz perccel megérkezés után. Ne üdvözöljük, csak akkor, ha már megnyugodott.

A romboló viselkedés gyakran az unalom és a frusztráció miatt alakul ki. Rágcsálás, karmolás, puha kárpitok vagy személyes tárgyak tönkretétele - ezek mind viselkedési problémákra utaló jelek, de fontos tudni, eredetileg mi is váltotta ki ezeket. A kutyakölykök a fogazás miatt rágcsálnak, de figyelmüket könnyen el lehet terelni a papucsokról és cipőkről - a játékokra. Az idősebb kutyákat is meg kell tanítani, mi a nem elfogadható viselkedés, de az is fontos, hogy minden csábító tárgyat eltegyünk a szemük elől.  
  Olyan romboló tevékenység, mint a puha kárpitok szétszaggatása, vagy éppen a gazda személyes tárgyainak tönkretétele - kellő elfoglaltság hiányára is utalhat. Az unalom a romboló magatartás leggyakoribb oka, és az egyetlen megoldás, ha megfelelő szellemi és fizikai elfoglaltságot biztosítunk a kutya számára. A leszoktatás egyik része, hogy a vonzó tárgyakat elrakjuk a kutya elől. Ha hosszabb időre hagyjuk magára, akkor legyen néhány játéka. Emellett sétáljunk vele, esetleg egy kis engedelmességi gyakorlattal egybekötve.
  A frusztrált kutyák a ház körül is kárt okozhatnak, gyakran ugyanazon a helyen. Ha például egy kutya ki akar jutni, hogy egy macskát kergessen, megrághatja vagy kaparhatja az ajtót vagy az ablak környékét. A tulajdonosoknak vagy kikell találniuk, mi zaklatja fel kedvencüket, vagy egy másik helységben kell tartaniuk - a probléma forrásától távol.
  Ismét felhívjuk a figyelmet: gondoskodnunk kell róla, hogy a kutya jól kimozogja magát, mielőtt elhagyjuk a házat, és hogy legyenek játékai, amikkel játszhat.
Egyéb viselkedési problémák
Romboló viselkedés