Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www. vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Kiképzés
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Bevezetés
Alapkiképzés és gyakorlatok
 

 

Játékok

A kölyköt, amint belépett a házba, rá kell
szoktatnunk szabályaink betartására.
Meg kell tanulnia az alapokat:

Gyakorlatok és kiképzés

A kutyákat azért kell idomítani, hogy megtanulják az életben és a családban elfoglalt helyüket. Az intelligens, de nem idomított kutyák bajba kerülnek, balesetet okozhatnak, ijesztgethetik az idegeneket, és nem fogják őket szeretni a környéken. Azok a tulajdonosok, akik nem tanítják meg kutyáiknak a helyes viselkedés alapszabályait, felelőtlenek: a rosszul viselkedő kutyák nem hibásak az általuk okozott testi sértésben - ez gazdáik hibája! A fennálló törvények értelmében a kutyatulajdonosok mindenhol kötelesek felügyeletük alatt tartani kutyájukat. Az elmúlt néhány évben Magyarországon is előfordult néhány sajnálatos baleset, amikor a nem megfelelően tartott vagy idomított kutyák ártatlan járókelőket vagy kisgyerekeket támadtak meg, és súlyosan bántalmazták őket, sőt halálesettel végződő balesetek is előfordultak. A magyar jogrend szerint, aki a felügyelete alatt álló kutyákat kóborolni hagyja, szájkosár, illetve póráz nélkül szállítja tömegközlekedési eszközön, vagy harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, illetve nem helyez el figyelmeztető jelzést, szabálysértést követ el, amely 30 000 Ft-ig terjedő bírsággal büntethető. Aki az előzőekben említett cselekedetével másnak nyolc napon túl gyógyuló sérülést okoz, 50 000 Ft-ig terjedő büntetéssel sújtható.

Ugyan a mozgás kortól, mérettől és fajtától függetlenül minden kutya számára létfontosságú, természetesen minden kutyának mások az igényei. Nem elég a kutyát csak hagyni futkározni a kertben, mert ha nincs kellően megmozgatva, romboló, elfogadhatatlan magatartást is tanúsíthat. Érdemes kidolgoznunk egy mozgástervet: kedvenceink nemcsak, hogy levezethetik energiájukat, de szeretnek is játszani, és szellemileg is felfrissülnek. Nem kell szigorú rendhez ragaszkodnunk, ami sosem változik - menjünk másfelé barangolni, vegyük hosszabbra a sétát, vagy menjünk játszani a parkba -, de csinálhatunk mást is. A lényeg, hogy soha ne felejtsük el, ki a falkavezér! Általában a nagyobb testű fajtáknak több mozgásra van szükségük - de vannak kivételek: a bernáthegyi egészen más terepet és távolságokat kedvel, mint a border collie. Tartsuk szem előtt, hogy egy fiatal, aktív eb, amint elengedtük a pórázról, valószínűleg kétszer-háromszor többet fog futni, mint amennyit mi sétálunk. Például egy középméretű kutya, mint az arany retriever, egy öt-hat kilométeres sétát is megtenne naponta, s e távolság ennél csak nagyobb lehet az olyan kifejlett kutyáknál, mint az afgán agár. Az idősebb négylábúaknak lehet, hogy két rövidebb séta jobbat tesz, mint egy hosszú.

A kutyáinkkal való játék megerősíti dominanciánkat, de a játékok mellett szórakoztatóak, és szellemileg, fizikailag is felfrissítik társunkat. A játék jó eszköz, hogy levezessük kutyáink energiáját, lekössük figyelmét, s ezáltal csökkentsük romboló magatartásra való hajlamát. Figyeljünk oda, hogy kutyánknak megfelelő játékokat találjunk ki. Az öreg és a törékeny állatokat ne terheljük túl, mert ettől csak frusztráltak lesznek, illetve az erőteljes edzés veszélyeztetheti egészségüket. Az apportírozás jól kipróbált játék, melyre nyugodtan hagyatkozhatunk. Ebben a játékban eldobunk egy botot, amit a kutya visszahoz, de használhatunk bármilyen játékot is. Élvezni fogja, ha megpróbálhatja elkapni a frizbit és visszahozhatja. A kutyák szeretik a labdajátékokat is, mert a labda kergetése a zsákmány űzésének természetes ösztönét hozza elő belőlük. Ha kutyánk szeret huzavonósdit játszani, olyan játékkal játszuk, amelyik megfelelően erős. Fontos, hogy a játékot emberi "győzelemmel" zárjuk, egyébként a kutya azt hiheti, hogy ő a domináns partner.

A mozgás legyen kutyának és gazdájának egyaránt kellemes időtöltés
Gyakorlatok és mozgás
Bevezetés