Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Tulajdonságok
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Csoportok
A kutyák csoportjai

Az ún. "hound"- okat két kategóriára oszthatjuk: szemmel és szaglás alapján vadászók. Az agarak, a salukik, a whippetek és az orosz agarak elsősorban a látásukra hagyatkoznak vadászat közben, míg a beagle-ök vagy a vérebek zsákmányuk szaga után mennek. Ezek a kutyák általában a körülöttük lévő világra - a vadászatra - koncentrálnak, ezért süketek lehetnek gazdájuk parancsszavaira, így nehezebb őket jól betanítani. Ennek ellenére jól alkalmazkodnak a családi élethez, és kiváló társak tudnak lenni.

Az ún. "gundog" -ok kiválóak madarak vagy kisebb szőrős álltok begyűjtésében (apportírozás). Ebbe a csoportba tartoznak a szetterek, pointerek és a vizslák. Megmutatják a vadásznak, hol található a zsákmány; a retriverek - ahogy a nevük is jelzi - a meglőtt vadat hozzák ki a vízből vagy a bozótosból; a sokoldalú spánielek pedig bármelyik munkát elvégzik. Ezek a kutyák szeretik a kalandot, kedvesek és általában jó családi kutyák

Vizsla

A terriereket rágcsálók elkapására tenyésztették ki. Ebbe a csoportba a kutyafajták széles skálája tartozik, jellemző rájuk, hogy általában már kölyökkoruktól nagyon elevenek. A hosszú lábú terrierek közé tartoznak a 35 cm marmagasságot meghaladó fajták, a rövid lábú terrierek közé a 35 cm-nél kisebbek. A bull terrierek félelmet nem ismerő izmos állatok, a különleges terrierek közé pedig az olyan fajták tartoznak, mint a dandy dinmont és a barátságos, vonzó külsejű west highland terrier.

Westi
Boston terrier
Orosz agár
Whippet
Gundog
Terrierek
Munkakutyák
A munkakutyák közé tartozik a sokat sértegetett rotweiler, a masszív újfulandi és a pembroke corgi, a Buckingham Palota egyik kedvence. Mivel a munkakutyák csoportja is igen sokszínű, ezért ezt a csoportot is tovább osztják őrző-védő és munkakutya, valamint pásztor- és terelőkutya alapcsoportokra. Több fajta szigorú idomítást igényel a helyes viselkedés kialakításához, de többnyire nyugodt kutyák.
Rottweiler
Bernáthegyi
Haszonebek
A haszonebek (az USA-ban non-sporting) változatos csoport, de mindegyikük jó társaságot nyújt. Testformájuk a kis csau-csau-tól a dalmatán és az uszkáron keresztül terjed a tibeti fajtákig és buldogokig. Az öleb csoportba tartozó kutyák nem a legnagyobb testméretű fajták, de nagy egyéniséggel rendelkeznek. Az olyan kutyák, mint a csivava és a yorkshire terrier, vitathatatlanul bátrak; a King Charles spánielek kifejezetten kedvenceknek számítanak. Az egész csoportra általában jellemző az inteligencia. Társállatnak tenyésztették őket, igen nagy szeretetigényük van. Többen közülük a munkakutyák miniatűr változatai.
Bulldog
Yorkshire
A pedigrés kutyák kritikusai azt állítják, hogy a keverék kutyák egészségesebbek és intelligensebbek, mint a fajtiszta rokonaik, viszont a pedigrés állatok viselkedésükben is sokkal kiszámíthatóbbak. Habár a hasznos, természetes tulajdonságok miatti tenyésztés nem elitélendő, a pillanatnyi ízlés miatt azonban kegyetlen dolog - főként, ha a kutya életét ez megkeseríti. E problémák súlyos etikai kérdéseket vetnek fel.
1 2 /oldal
1 2 /oldal