Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Nyulak gondozása
Gondozás

Azok az állatok, amelyeket kiskoruktól kézhez szoktatunk, sokkal könnyebben felemelhetők és kezelhetők, mint meg nem szelídített társaik. Ezért is nagyon fontos, hogy gyerekek számára mindig fiatal állatot vásároljunk, amely könnyen hozzászokik kis gazdájához.
  Általában nem tanácsos idősebb nyulakat magunkhoz venni, hiszen ha azokat korábban hanyagolták, nagy valószínűséggel tiltakozni fognak közeledésünk ellen. Bár alapvetően szelíd természetűek, meglepően erős és gyors mozdulatokkal védekeznek az ellen, hogy felemeljük őket. Arról nem is szólva, hogy karmaik fájdalmas sebeket okozhatnak. Nagy ritkán akár haraphatnak is. Ha ilyen alkalommal kicsúsznak a kezünkből - még ha nem túl magasról esnek is le -, sérüléseik végzetesek lehetnek.
  Három alapvető lépése van a nyulak felemelésének. Először is zárjuk be az állatot a helyére. Bal kezünket tegyük a nyúl nyakszirtjére, jobb kezünkkel pedig fogjuk meg a hátsó felét, hogy visszatartsuk. Jobb kezünket óvatosan csúsztassuk a teste alá, bal kezünkkel pedig a mellső lábakat összefogva emeljük fel az állatot. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor emeljük magunk felé, ha mindkét kezünkkel biztos fogást találunk. Ha már felemeltük, karoljuk át, hogy biztonságban érezze magát.
  Az első próbálkozások alkalmával valószínűleg minden erejével tiltakozni fog közeledésünk ellen. Soha ne hagyjuk, hogy a hátsó lábai lógjanak, mert ez is csak kapálózásra ad okot. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne okozzunk fájdalmat az állatnak szállítás közben.
  A hiedelemmel ellentétben, hogy a nyulakat a fülüknél fogva kell felemelni, ez a művelet nagyon fájdalmas az állat számára. Ha a nyuszi ellenkezik a felemelés ellen, vagy izgatottá válik, helyezzük a tenyerünket óvatosan a füleire, ez lecsendesítheti. Soha ne próbáljuk azonban a fülüknél tartani vagy megfogni őket.

 

A nyulak szállítása és kézben tartása

Szállítókosarak

A nyúl felemelésének lépései. Már az elválasztástól kezdve szoktassuk a nyulat a felemeléshez, főleg a nagyobb testű fajták esetében.
Ez a biztonságos, jól szellőző szállítódoboz alkalmas arra, hogy nagyobb távolságokra, például az állatorvoshoz vagy kiállításra vigyük kedvencünket.

Ha nagyobb távolságokra kell szállítanunk kedvencünket, a legbiztonságosabb, ha ezt szállítókosárban tesszük. A macskák számára gyártott kosarak megfelelnek a nyulaknak is, de a kartondobozok - különösen a nagyobb testű fajták számára - nem alkalmasak. Nemcsak testtömegük okozhatja a doboz aljának kiszakadását, de - ha szokásuk szerint a szállítás okozta trauma következtében vizeletet ürítenek - a nedvesség is gyengíti a papírt. A szállítóeszközt béleljük szénával, hogy a nyuszi ne csúszkáljon benne. Semmiképpen ne használjunk újságpapírt, hiszen az átnedvesedve összefestheti a nyuszi szőrét. Utazás közben a doboz mindig a jármű hűvösebb részébe helyezzük, például az első ülések mögé, ahol biztosan, billegés nélkül fog állni. Soha ne tegyük a nyulat dobozostul a csomagtartóba, mert a magas hőmérséklet és a beszivárgó kipufogógázok végzetesnek bizonyulhatnak.   

A nyulak természetüknél fogva tiszta állatok, ezért könnyen megtaníthatók arra is, hogyan használják a kijelölt illemhelyet, és a ketrecben tartott példányok is gyakran csak az egyik sarokba járnak a dolgukat végezni. Így számunkra is megkönnyítik a takarítást: elegendő, ha napi gyakorisággal ezt a sarkot takarítjuk egy kis lapát segítségével, a teljes ketrecre pedig csak hetente egyszer kerítünk sort. Az a legegyszerűbb, ha ilyenkor el tudjuk zárni a nyuszit a ketrec másik felébe - ha ez nem megy, átrakhatjuk a szállítódobozába is. Az alommal teli tálcát ürítsük egy szemeteszsákba, majd söpörjük ki az aljába tapadt töreket, port egy kefével. A napi tisztítás nagyon fontos, főleg a melegebb hónapokban, hogy elejét vegyük egy esetleges légyinváziónak. Arról nem is beszélve, hogy az elpiszkolódott alom fertőzést is okozhat, a nyúl csánkjai ilyenkor kisebesednek, a bőr gyulladt lesz, a szőr pedig kihullik.
  Az itató és az etetőtálkákat is mossuk rendszeresen. Előfordulhat, hogy zöldes algabevonat képződik az önitató falán. Ezt üvegmosó kefével távolítsuk el, alaposan megsikálva mind az üveg belsejét, mind a kifolyócsövet. Megkönnyíti a dolgunkat, ha egy kis mosószert is teszünk az üvegbe, azonban utána többször öblítsük át tiszta vízzel.
  A legmegfelelőbb alom nem a fűrészpor vagy az apró forgács, hanem a jó minőségű hántott fakéreg, mert ez nem irritálja a nyúl szemét és orrát. Erre helyezzünk egy réteg gondosan ellenőrzött minőségű szénát.

Tisztán Tartás
A nyulak szőrzete viszonylag kevés gondozást igényel, ha azonban hosszú szőrű fajtát választottunk, például Kasmíri Fülűt, vagy Angórát, készüljünk fel, hogy szinte mindennap szüksége lesz egy kis fésülgetésre. Ha a bundája egyszer összetapad, majdnem lehetetlen megszabadulni a csomóktól, kénytelenek leszünk kivágni azokat, ezzel lerontva a nyúl küllemét. Az összecsomósodott szőr - kivált a hátsó fertályon - akár a legyek célpontjává is válhat.
  Különböző eszközök kaphatóak a boltokban, ezek közül igyekezzünk olyat választani, amelynek a fogai nem túl merevek, hanem inkább visszahajlóak. Ezek anélkül fésülik ki a csomókat, hogy kitépnék a szőrszálakat, vagy fájdalmat okoznának a nyuszinak. A természetes anyagokból, például szőrből készült kefék szintén jótékony hatásúak, amennyiben használat közben elektromosan nem töltődnek fel.
  A vedlés alatt több szőrszál hullik ki, mint egyébként, így ilyenkor különösen hasznos, ha a vedlett szőrszálakat eltávolítjuk, hiszen ezek csak elcsúfítják a nyuszi megjelenését. A vedlés tavasszal a leglátványosabb, mikor a sűrű téli bundát cseréli le az állat, de nyár végén is bekövetkezik egy - igaz, kisebb mértékű - szőrváltás.  
3
2
1
Főoldal
Gondoltad volna?
Gondozás