Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Betegségek
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Egyéb problémák

Közúti balesetek

Sok közúti baleset megelőzhető, ha lakott területeken féken tartjuk kutyáinkat. Egy súlyosan sérült kutya sokkos állapotban lehet és haraphat is, tehát mielőtt megvizsgálnánk, erősítsünk szájkosarat póráz, sál vagy kötél segítségével a pofájára. Ha a kutya nincs eszméleténél, próbáljuk kabátra vagy takaróra tenni, hogy egyszerűbb legyen a mozgatása, és igyekezzünk a láthatóan sérült területek érintését elkerülni. Kérjünk meg valakit, hogy segítsen a kutyát az autóhoz cipelni, és vigyük a kutyát mihamarabb az állatorvoshoz. Ha úgy tűnik, hogy a kutyának eltörött a lába, vegyük ölbe úgy, hogy egyik kezünkkel a mellkasát, másikkal a farát támasztjuk alá, így tudjuk a sérült végtagokat szabadon hagyni.

Harapások

Hacsak nem vérzik erősen a kutya egy másiknak a harapásától, vagy ha nem tépték meg nagyon, a harapás nem sürgősségi eset. Amikor a kutyaharapás pontszerű sebet hagy, gyakran elfertőződik, tehát ilyenkor tisztítsuk ki a sebet fertőtlenítővel és várjunk 24 órát, mielőtt eldöntjük, állatorvoshoz visszük-e, aki majd eldönti, van-e szükség antibiotikumra.

Elég valószínűtlen, hogy a kutyák rovarcsípésbe haljanak bele, hacsak a csípés nem eredményezi a kutya légútjainak elzáródását, vagy ha a kutya nem többszörös csípések áldozata. Állatorvosi kezelés szükségtelen, hacsak a száj vagy a torok nem kezd el bedagadni. Ha látható a fullánk, csipesszel távolítsuk el, és a csípésre tegyünk nyugtató hatású krémet vagy jeget, hogy a duzzadást visszaszorítsuk.

Általában figyelmetlen gazdák kutyái szenvednek el hőgutát, de néhány faj, például a csauk és a buldogok érzékenyebbek erre, mint más fajok. Soha ne hagyjuk a kutyát autóban, megfelelő levegőztetés és elegendő víz nélkül, felhős napokon is lehet nagyon meleg, és a hőguta megölheti a kutyát. A hőguta jelei: heves lihegés, zihálás, egyértelműen rossz közérzet. Súlyos esetekben a nyelv megduzzad és elkékül. Ilyen esetekben azonnal magához kell téríteni a kutyát úgy, hogy hideg vízzel hűtjük, különösen a fejét. Ha lehetséges, fürdessük a kutyát hideg vízbe, csavarjunk köré hideg vízbe áztatott törölközőt. Ez valóban életmentő kezelés. Amint könnyebben lélegzik a kutya, vigyük állatorvoshoz.

A mérgezés alatt jelen esetben egyrészt azt értjük, ha a kutyánk mérgező anyagot fogyaszt el, másrészt pedig azt, ha bőre kerül maró hatású, vagy bőrön át felszívódó anyaggal kapcsolatban. Ha a kutyánk maró vegyi anyagokkal érintkezett, meleg, szappanos vízzel mossuk le a bundáját. Ne alkalmazzunk semmit a kutyán, amit saját bőrünkön nem használnánk, vagyis ne használjunk például festékoldót, hogy festéket mossunk le a kutya bundájáról, ez mérgező az állatra nézve. Kérjünk az állatorvostól tanácsot. A belső mérgezés halálos lehet, ezért tartsunk minden mérgező anyagot kutyánktól jól elzárva. Mégis, ha egyértelmű, hogy a kutya valamit lenyelt, vigyük azonnal állatorvoshoz, lehetőleg annak a csomagolásával együtt, amit lenyelt. Hányás, hasmenés, idegrendszeri rohamok, eszméletvesztés, kóma, mind mérgezés jelei lehetnek. Ha tudjuk, hogy a kutya az elmúlt órában mérget nyelt le, próbáljuk meghánytatni úgy, hogy sós vizet itatunk vele. Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, adagoljuk az oldatot fecskendővel és álljunk készenlétben újságpapírral vagy vödörrel, mert a hányás elég gyorsan bekövetkezik. Vigyünk kutyánkat hányásmintával együtt az állatorvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet.

Mérgezés

Hőguta

Csípések