Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Betegségek
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Idegrendszer

Az idegrendszer gyakoribb betegségei

Az idegrendszeri betegségeket gyakran vírusok okozzák, mint például a veszettség vagy a szopornyica. A fertőzés okozta idegrendszer-károsodás paralízishez, egyensúlyzavarhoz és rohamokhoz vezethet. A vírusos vagy bakteriális fertőzések gyulladásba hozhatják az agyhártyát, míg az agy szövetek károsodásával járó koponyasérülések epilepsziához vezethetnek.

A szopornyicát - angol elnevezése alapján - "keménytalp betegség" -nek (hard pad disease) is hívják. A kutyakölykök túlnyomó része ugyan be van oltva szopornyica ellen, néhányan mégis elkapják ezt a kellemetlen betegséget. A betegség nagyon ragályos, néha halálos is, általában fiatal kutyákat támad meg. Klasszikus jelei az orr és a szemek erős váladékozása (ami később a szem és az orr környékére szárad), folytonos köhögés, láz, hányás és hasmenés. A betegség encephalitishez (agyvelőgyulladás) és görcsös rohamokhoz vezethet, de megfelelő ápolással a kutyák többsége felépül. A talppárnák fokozott szarusodása akkor alakul ki, amikor a vírus, a talppárna hámjának egy bizonyos rétegét támadja meg, amitől a cserzett bőr tapintásúvá, keménnyé válik. Az állatorvos beavatkozása életmentő.

Az egyensúlyzavar a belsőfül gyulladásának jele lehet. A kutya az érintett oldalra biccenti fejét. A belsőfülgyulladás egyes esetei antibiotikummal kezelhetők.

Habár a viselkedésbeli változásokat gyakran más idegrendszeri problémák okozzák, a veszettség a legsúlyosabb kór. Az első jel gyakran a vérmérséklet megváltozása: a gyengébb kutyák agresszívabbak lesznek, az aktívak pedig csendesebbek. Ahogy a betegség (körülbelül tíz nap alatt) előrehalad, fokozatosan paralízis lép fel, és a kutya tulajdonképpen légzésrendszeri zavarokba hal bele.

A rohamokat gyógyszerekkel lehet kezelni, de ezek lehetnek más problémának a jelei is, például encephalitisé, epilepsziáé vagy agytumoré. Az encephalitis antibiotikummal kezelhető, az agytumort pedig néha el lehet távolítani az agyból. Bármi is legyen az oka, ha kutyánknak görcsös rohama van, keressük fel az állatorvosunkat.

Rohamok

Veszettség

Az egyensúlyzavar

Szopornyica