Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Betegségek
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Emésztési zavarok

Emésztési zavarok

A kutyák veleszületett tulajdonsága az állandó keresgélés. Ha engedjük, hogy az ennek során talált táplálékot megehessék, akkor előbb-utóbb megbetegszenek. Némely kutya rendszeresen, mások hellyel-közzel füvet esznek, hogy a gyomortájéki kellemetlen érzésen hányással könnyítsenek. Hosszantartó hányás vagy vér, illetve epe hányása komoly problémák jelei, akárcsak a hosszantartó hasmenés. Ha kutyánk hányt, semmilyen szilárd ételt ne adjunk neki egy napig, de korlátlan mennyiségű vizet biztosítsunk számára. Ha 24 óra elmúltával is hány, vigyük állatorvoshoz. Erős hányást okozhat például a gyomorcsavarodás - amely életveszélyes állapot -, de fertőzés is járhat intenzív hányással (például parvovírus, amely súlyos vérzéses bélgyulladást okoz). A kölyköket beoltják kutya-parvovírus ellen, de ez a fertőző, potenciálisan halálos vírus mégis felütheti a fejét krónikus hányás és véres hasmenés formájában. Minden esetben kérjünk orvosi segítséget. Az étvágytalanság is azt jelentheti, hogy kutyánk nem érzi jól magát.

Szorulás

A kutyák székletének állaga és a táplálék áthaladási sebessége változó, de a szorulás egyértelműen felismerhető - a székletürítés nehezére esik, erőlködik vagy a rosszullét más jeleit mutatja. A szorulás gyakrabban fordul elő idősödő kutyáknál, a jelenség a gyenge bélmozgás jele. A székrekedés oka feltelt, begyulladt bűzmirigy is lehet, amit ugyan kézzel ki lehet nyomni, de önmagában ettől nem oldódik meg a probléma. Az elfogyasztott csontok is okozhatnak emésztési zavarokat. Amikor a kutyáknak zsíremésztési zavarai vannak (ami hasnyálmirigy-elégtelenség jele lehet), zsíros lehet az ürülékük. Az ilyen esetekben ne adjunk kutyánknak olajos hashajtót. Kérjük az állatorvosunk tanácsát.

A felfúvódás (és a gyakran ezzel együtt járó gyomortágulat és gyomorcsavarodás) általában a nagy termetű kutyákat érinti, mint például a dán dogokat, bár a kisebb termetű fajtáknál sem kizárt. Étkezés után 2-4 órával a kutya a fájdalom jeleit mutatja, hasa feszült és hányni próbál. Azonnali műtéti beavatkozásra van szükség, ezért rögtön kérjünk állatorvosi segítséget.

Gyomortágulat, gyomorcsavarodás vagy felfúvódás