Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 -Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Betegségek
 
Főoldal
Gondoltad volna?
Szőrzet betegségei

Bőr- és szőrzet-rendellenességek

A kutyákat érintő leggyakoribb és legzavaróbb problémák egyike a bőr állapotának romlása. A vakarózás általában bolhásodás vagy más paraziták jelenlétére utal, de a szüntelen vakarózás súlyosbíthatja a problémát azzal, hogy további gyulladást, irritációt okoz, és így a bőr károsodásához vezet.

Faggyútúltermelés

A faggyútúltermelés szürke, fénytelen, egérszagú, zsíros bundát eredményez. A bőr zsírozásáért felelős faggyút a faggyúmirigy termeli. A betegség a cocker spánieleknél a leggyakoribb, bár a terriereket is érinti. A száraz seborrhoea korpásódásának látszik, speciális samponnal könnyen lehet kezelni. A bajt okozhatják paraziták, gombafertőzés, hormonális egyensúlyzavar vagy szegényes étrend.

A szőrhullás jellege mind fajtánként, mind pedig egyedenként változó. Néhány faj állandóan hullajtja a szőrét, különösen tavasszal és ősszel, amikor új bundát növesztenek. Mégis, néhány kutya túlzott mennyiségű szőrt hullat anélkül, hogy bundája vékonyodna, ami valószínűleg hormonális egyensúlyhiány vagy környezeti tényezők, mint például a központi fűtés eredménye. A kutya bundájának folyamatos kikefélése létfontosságú mind a szőr egészséges állapotának fenntartása, mind a viszketés elkerülése végett. A bunda egy bizonyos területére korlátozódó szőrhullást okozhatják gombák vagy paraziták, mint például a rühatka. Mindkét probléma állatorvosi kezelést igényel, de fel kell rá készülnünk, hogy a szőr csak lassan nő ki, így még a megfelelő kezelés esetén sem kell látványos, egyik napról a másikra történő javulást várnunk. Néhány fajtánál - különösen a skót juhászoknál - a naptól való leégés is vezethet szőrhulláshoz a kutya pofáján. Az ilyen esetekben, a napfényre érzékenyebb kutyák pofáját magas fényvédő faktorú napozókrémmel kell óvni.

A szemölcs gyakori probléma majd minden idős kutyánál, főleg spánieleknél és az uszkároknál. Ezek elfertőződhetnek, ilyenkor az állatorvos tanácsolhatja azok sebészi eltávolítását. A ciszta hullámzó tapintatú erőteljes vagy enyhén feszülő hólyagként érzékelhető a bőr alatt, míg a tumor, ami általában jóindulatú és inkább idős kutyákon jelentkezik, a bőr alatt elmozdítható tömött tapintású csomó.

Szemölcsök, ciszták és tumorok

Szőrhullás