Főoldal
Kutyák
Nyulak
Hörcsögök
Tengerimalacok
Patkányok-Egerek
Ugróegerek
Csincsillák
Mókusok
Háziállatok
EXTRÁK!!
Képeslapküldő
Állatos Játékok
Tölsd fel a te házi kedvencedet
EXTRÁK!!
Hírek
Chat
Vadállatok
www.vadallatok.hu
Állatos játékok
Adatlapok
Életrajzok
Veszélyben!!
Képtár
Képtár
Cicák
Viccek
Linkek
Copyright © www.vadallatok.hu 2007 - 2008 Minden jog fenntartva!
Kapcsolat
Google
 
Nyulak fajtái
Fajták, 3. oldal

Az 1940.es években kitenyésztett Brit Óriás és a Belga óriás közös ősöktől származik. A tenyésztők arra törekedtek, hogy a Belga méretét megnöveljék, és új változatokat tenyésszenek ki, hiszen addig csak az Acélszürke Belgát ismerték el kiállítási változatként. Ebből a célból hozattak be Belga Óriásokat az Egyesült Államokból, ahol már korábban számos színváltozat létezett. Az új fajta iránti érdeklődés majdnem egy évtizedig tartott, de azután alábbhagyott, és csak 1981-ben tettek újabb kísérleteket a Brit Óriás népszerűsítésére. Ennek a fajtának a példányai valamivel kisebbek, mint Belga rokonaié, a bakok min. 5,6, az anyák min 6,1 kg-ot nyomnak.
  Ezek a barátságos nyulak, melyek manapság hobbinyúlként nagyon népszerűek, nagy teret igényelnek (lásd. ketrec készítés) . Kezdetek óta számos változatukat tenyésztették ki, melyek között vannak egyszínűek, mint pl. Fekete és Kék, de vannak Kék, illetve Piros Szemű Fehérek is. Elismert már a Vad színezetű csakúgy, mint az Acélszínű, ahol a szürke színt barna helyettesíti. Mindezek ellenére a Brit Óriás nem vált nemzetközi divattá, mint a nagyon hasonló Belga.

Két fiatal, fekete színű Brit Óriás (14, illetve 5 hetesek). Az elválasztás után indulnak gyors növekedésnek csakúgy, mint más nagy testű fajták egyedei.
Feket-fehér Kaliforniai anya és kicsinyei. A Kicsinyek halvány színezetűek, a mintázat éles körvonalai csak később alakulnak ki.
A finom, sűrű szőrzetű Csincsillát eredetileg prémes állatként tenyésztették. A szőrzet minőségét ellenőrízhetjük, ha megvizsgáljuk, hogy valóban különböző színű sávok váltakoznak-e.
A kiállítási deilenaaroknál nagyon fontos a bunda színe. A sárgás vagy szürke árnyalat komoly hibának számít, és a hátsó lábak halványabb árnyalata is lejjebb viszi a nyúl "árfolyamát".

BRIT ÓRIÁS

A Brit Óriások barna-szürke változata felismerhető a főleg a nyak környékén szembetűnő barna színárnyalatról.
Lap tetejére
KALIFORNIAI

A Kaliforniait az 1920-as években amerikai tenyésztők alakították ki. Eredetileg ipari méretekben tenyésztett prémes állatnak szánták, de ma már kiállítási célokra is széles körben tartják. Újzélandi Fehér és Himalájai fajtákkal alakították ki a fő vérvonalat, majd Csincsilla példányokkal is keresztezték. Az új fajtát az Amerikai Nyúltenyésztők Szövetsége 1939-ben ismerte csak el, Európában a 60-as évekig nem vált ismertté.
  Pointed fajta, ami azt jelenti, hogy a kiálló testrészek, így a lábfejek, a farok, a fülek és az orr sötét színűek, a fehér testszőrzettől élesen elválnak. A szemek pirosak. A Kaliforniainak ma négy változata létezik, amelyek a testrészek színeiben különböznek egymástól. Az eredeti forma a fehér alapszínben fekete, az újabbak pedig szinte fehér alapszínűek, csokoládé, kék és lila jegyekkel. Az új változatokat kiállítási körökben egyelőre csak Nagy-Britanniában ismerik el, ahol kitenyésztették őket.
  Kisebb változatosság a típusban is megfigyelhető, amennyiben az Egyesült Államokban a karcsúbb, megnyúltabb testalakot részesítik előnyben. Bár a testtömeg is változatos, általában 4-4,5 kg között van. A Kaliforniai erőteljes fajta, hátsó fertálya széles, testarányai harmonikusak. Ez is hozzájárult, hogy bekerült a kiállítási fajták közé.

Ez a fajta a csincsilláról kapta a nevét, mivel színezete hasonló az azonos nevű rágcsálóéhoz.
  Származása elég rejtélyes, mert az első példányokat kialakító tenyésztő állítása, miszerint Himalájai és Kék Beveren keresztezésével hozta létre az új színezetet, genetikailag nem lehetséges. Annyi bizonyos, hogy a Csincsilla kialakításában számos fajta közrejátszott, hiszen a korai pároztatásokból származó almok Coboly és Mókus színű példányokat is tartalmaztak. A fajta a prémesállat-tenyésztők körében is rendkívül népszerűvé vált, mivel már 5 hónapos korukban elnyerik kifejlett színezetüket, azaz sokkal korábban, mint más fajták egyedei.
  A Csincsilla jellegzetes tulajdonsága, hogy szőrszálai nem tartalmaznak vörös és sárga festékanyagokat. A szőrzet sűrű, aljszőrzete kék színű. A hosszabb fedőszőrök fehérek, kontrasztos fekete szőrvégekkel. A fajta jellegzetes külleméhez hozzájárul a teljesen fehér hasoldal. Példányai elég kisméretűek, 2-3 kg között vannak.
  Az egyéb színváltozatok viszonylag ritkák. A barna változatot valamikor nagy számban tenyésztették Franciaországban. Egy másikat, amely kék szőrvégekkel rendelkezik, Nagy-Britanniában alakították ki. Észak-Amerikában létezik egy ma már elkülönült fajta is, az Amerikai Csincsilla, ez azonban Európában ismeretlen.
  A nagy termetű Csincsilla Gigantát, melynek maximális testtömege 5 kg, az 1920-as években tenyésztették ki. Ennek színezete nagyon hasonlít a Csincsilláéhoz, de valamivel sötétebb annál. Ennek a fajtának (amelyet az Egyesült Államokban Óriás Csincsillaként ismernek) A Belga Óriással történt többszöri keresztezése hozta létre a legújabb változatot, az Amerikai Óriás Csincsillát. Ez a csoport legtermetesebb tagja, testtömege meghaladhatja a 7 kg-ot is.
  A fajta olyan hatással volt a tenyésztőkre, hogy az eredetileg a tenyésztésből kivonni szándékozott példányok is új tenyészetek alapítóivá váltak. Számos új fajta alakult ki ilyen módon, pl. a Chifox, ez a róka alakú - Csincsilla és Angóra keresztezésével kialakított - különlegesség, melynek szőrszálai 6,5 cm hosszúak. Bár ez a fajta mára már kihalt, bármikor újra keletkezhet a jövőben, hiszen időről időre megjelennek az Angóra leszármazást tükröző hosszabb szőrű egyedek egy-egy alomban.

Ez a tetszetős fajta a Hollandiából származik. Kialakításához Csincsilla, Új-zélandi Vörös és Belga fajtákat keresztezték. A fajtát Hollandiában 1940-ben ismerték el, de tenyésztését a II. világháború kitörése erősen lelassította. Bár az 1980-as években Nagy-Britanniában is ismerté vált, más országokban még mindig ritkaságnak számít. Ennek a nyúlnak a szőrzete rendkívül tetszetős, alapszíne vörösesbarna, változó hosszúságú fekete szőrvégekkel. Testtömege elérheti a 3,5 kg-ot. Testalakjuk viszonylag tömör, füleik nem hosszabbak 13 cm-nél.

DEINELAAR
CSINCSILLA
Következő oldal: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
Gondoltad volna?